Χωρίς κατηγορία

Φριτάτα με κολοκυθάκια & δυόσμο.

Στην Ιταλία ονομάζεται φριτάτα αυτή η γεμάτη ομελέτα (ιταλ. frittata) και σερβίρεται κομμένη σε τρίγωνα.

Γίνεται με χτυπημένα αυγά που ανακατεύονται με σπανάκι, κολοκυθάκια, μανιτάρια, πράσο, αγκινάρες, ψιλοκομμένο συκώτι ή γενικότερα κρέας ή ψάρι και τηγανίζονται σε βαθύ τηγάνι ή μπαίνουν στον φούρνο, έτσι ώστε το μίγμα των αυγών να καλύπτει τα λαχανικά.

Συνήθως στο μίγμα προστίθενται σκόρδο, μυρωδικά όπως βασιλικός, μαϊντανός ή δυόσμος και τρώγεται κρύα ή ζεστή ακόμα και στο πρωινό. Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε τη φριτάτα με κολοκυθάκια καιπαρμεζάνα και θα την αρωματίσουμε δυνατά με δυόσμο.

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: Για ταψάκι 22-25 εκ.

Υλικα

10 αβγά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (1κούπα περίπου)
250 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
120 γρ. γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3-4 φύλλα δυόσμου + λίγα φύλλα μαϊντανού
Αλάτι & πιπέρι
Λίγο βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους

Διαδικασία

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο c. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε με το ξηρό θυμάρι και προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδ Και το σκόρδο και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την παρμεζάνα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το φρέσκο θυμάρι, το δυόσμο, το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε στο μπολ και τα λαχανικά που σοτάραμε προηγουμένως.

Ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει καλά και βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο c για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε είτε ζεστό είτε κρύο.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-