Χωρίς κατηγορία

Φραντζολάκι με λιαστή ντομάτα & ελιές

Παρ’ όλους τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, διακρίνω από πολλούς φίλους την ανάγκη για μικρές δόσεις επιστροφής στην παράδοση.

Παρ’ όλους τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, διακρίνω από πολλούς φίλους την ανάγκη για μικρές δόσεις επιστροφής στην παράδοση. Στην κουζίνα ίσως η μακροβιότερη των παραδόσεων είναι εκείνη που κρατά τα μυστικά του ψωμιού. Γιατί το ψωμί είναι μοναδικό, από την ώρα που το ζυμώνεις με την αίσθηση της εύπλαστης μάζας στα χέρια σου

ως την ώρα που γεμίζεις αρώματα την κουζίνα σου και ανυπομονείς ενόσω καίει να τσιμπήσεις την μπουκιά στην άκρη. Προζύμι, μαγιά, σόδα, μπύρα… και λίγη αναμονή, αλλά για όλα τα καλά πρέπει να περιμένεις. Ας γεμίσουμε με την πούδρα του άλευρου τα χέρια μας, με δημιουργική αδημονία τις αισθήσεις μας & άρωμα ψωμιού το σπίτι μας.

Καταγωγή: | Προετοιμασία: | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: | Μερίδες:

Υλικα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. κίτρινο αλεύρι + 3κ.σ. για το πασπάλισμα
100γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
40 γρ. μαγιά νωπή + 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
230 ml νερό ανθρακούχο
150 ml γάλα
40ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
150γρ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
80 γραμμ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
Διαδικασία 
Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά μαζί με 4 κ.σ. από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αναμειγνύουμε με το κίτρινο, και το ολικής ενώ ρίχνουμε και το αλάτι. Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ανθρακούχο νερό και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε στο μίξερ με τον αναδευτήρα για 10’ ώσπου να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την δουλεύουμε με τα χέρια στον πάγκο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι. Τραβάμε τις άκρες της έτσι ώστε να πάρει ένα περίπου στρογγυλό σχήμα (όπως μια πίτσα). Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις ελιές μαζί με τη ρίγανη και το πιπέρι. Διπλώνουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε καλά έτσι ώστε οι ντομάτες και οι ελιές να πάνε παντού.
Πλάθουμε μια μακρόστενη φρατζόλα και τοποθετούμε στο ταψάκι αφού πασπαλίσουμε με το κίτρινο αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνο ένα αλουμινένιο σκεύος με νερό διότι το καλό ψωμί θέλει υγρασία κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 50 λεπτά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-