Χωρίς κατηγορία

Φλαμανδικό στιφάδο (Carbonnade à la flamande)

Το Βέλγιο δεν έχει μόνο γραφικά χωριά και απίστευτη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Έχει επίσης φανταστικό φαγητό.

Οι Βέλγικες βάφλες, οι βέλγικες σοκολάτες, οι τηγανητές πατάτες που είναι αδύνατον να τους αντισταθείς, οι οποίες ξαπλώνουν συνήθως δίπλα από μια ζουμερή μπριζόλα, καθώς και το αγαπημένο μου Carbonnade à la flamande, το οποίο είναι ένα είδος στιφάδου με παχουλή εξαιρετική σάλτσα που αγκαλιάζει το μοσχαράκι και γλυκαίνει από τα κρεμμύδια.
Μοιάζει πολύ με το Beef Bourguignon της γαλλικής κουζίνας, που φτιάχνεται με μοσχάρι, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, μόνο που αντί για κρασί, οι Βέλγοι χρησιμοποιούν βελγική μπίρα, όπως είναι λογικό άλλωστε. Σερβίρεται με πατάτες τηγανητές φυσικά – τά παμε για τις βέλγικες πατάτας Α-ΚΑ-ΤΑ-ΜΑ-ΧΗ-ΤΕΣ – και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση και υφή. Το μαγείρεμά του γίνεται μέσα στο αλκοόλ και σε αυτό οφείλεται η τρυφερότητα του κρέατος που λιώνει στο στόμα…

Καταγωγή: Βέλγιο | Προετοιμασία: 20 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ -2 ώρες| Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4-6 άτομα ανάλογα τις μερίδες και με τηγανητές πατάτες στη κάθε μερίδα.

Υλικα
1 κιλό μοσχάρι άπαχο σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 μπουκέτο μυρωδικών
2 καρότα σε ροδέλες
4 ποτήρια μπύρα κατά προτίμηση μαύρη
400 γρ κρεμμύδι σε ροδέλες
250 γρ μπέικον
1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο
Ένα κομμάτι βούτυρο 50γρ
αλάτι – πιπέρι
Μια κουταλιά μουστάρδα τύπου dijon

Διαδικασία 
Σε κατσαρόλα πλατιά σοτάρουμε πολύ καλά το μοσχάρι. Μόλις ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο και σοτάρουμε στο ίδιο σκεύος τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα καρότα και το μπέικον και τα σοτάρουμε μαζί για 5΄ακόμα. Προσθέτουμε το κρέας, τον κύβο μυρωδικών, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι, και την μουστάρδα και μόλις ζεσταθούν καλά και βγάλει το κρέας τα υγρά του, το σβήνουμε με την μπύρα (να καλύψει όλο το κρέας).
Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει το κρέας. Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-