Χωρίς κατηγορία

Φασόλια με καπνιστή μπριζόλα

Όσπρια, τα πολύτιμα.Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Γνωρίστε τα. Τα όσπρια είναι ίσως από τις πιο πλήρεις τροφές, και μάλιστα με χαμηλή θερμιδική αξία, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Το χειμώνα, μάλιστα, είναι ακόμα πιο σημαντικά καθώς καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό και τις ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό. Το μόνο που χρειάζονται από εμάς είναι… μεράκι στο μαγείρεμα, για να γίνουν απολαυστικά.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ανάγκες του οργανισμού μας σε ενέργεια αλλάζουν, ενώ η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι σημαντική για να αντιμετωπίσουμε τα κρυολογήματα, τους ιούς και τις διάφορες ασθένειες της εποχής.
Με τη σωστή διατροφή μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να καλύψουμε τις ανάγκες του για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Η διατροφή μας θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας σε ενέργεια, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σωστή ενυδάτωση, η οποία είναι σημαντική και το χειμώνα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 12 ώρες | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για 4-6 άτομα

Υλικα
500γρ. φασόλια (μέτρια) προτιμώ τα Πρεσπών γιατί βράζουν πιο εύκολα.
1 κρεμμύδι μεγάλο σε καρέ (120γρ.)
2-3κ.σ. ελαιόλαδο + ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 καρότα σε καρέ
1 πιπεριά κέρατο
½ κούπα μαϊντανό
1κ.γ. ζάχαρη
250γρ. καπνιστή μπριζόλα κομμένη σε καρέ
3-4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία 
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα όσπρια σε κρύο νερό. Κόβουμε τα υλικά σε καρέ και περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη.
Βάζουμε τα φασόλια σε σιγανή φωτιά και βράζουμε για 10’ ξαφρίζοντας συνέχεια. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, πασπαλίζοντας με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού – ντομάτας στην κατσαρόλα με τα φασόλια και ανακατεύουμε ιδανικά ανακινώντας το σκεύος.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το βρασμό – πάντα σε χαμηλή φωτιά – μέχρι ότου να μαλακώσουν τα όσπρια.
TIP. Αν τα έχουμε μουλιάσει σωστά από το προηγούμενο βράδυ, ο βρασμός τους διαρκεί περίπου 35-40 λεπτά ανάλογα το είδος τους.
Προς το τέλος συμπληρώνουμε και το ελαιόλαδο ½ ποτήρι κρασιού, δοκιμάζουμε και αλατίζουμε. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-