Τα Falafel (Φαλάφελ) γνωστά και ως Ta’amiya είναι ένα νόστιμο και πολύ δημοφιλές street food στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή που μπορείς να το αγοράσεις στα μικρά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κάθε κεντρικό δρόμο.

Στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία γίνονται από μουλιασμένα και τριμμένα ρεβίθια, ενώ στο Λίβανο από κουκιά φάβα με λίγα ρεβίθια.
Σαν κύριο πιάτο σερβίρονται σαν σάντουιτς μέσα σε λεπτή Αραβική πίτα με σαλάτα μαρούλι και ντομάτα και σάλτσα ταχινιού. Δοκιμάστε τα! Δεν θα μείνει ούτε ένα!

Καταγωγή: Αίγυπτος |Χρόνος προετοιμασίας: 5-6 ώρες μούλιασμα |Χρόνος μαγειρέματος : 15-20′ |Βαθμός δυσκολίας : Εύκολο

Υλικα100γρ. ρεβιθάλευρο (το βρίσκουμε εύκολα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων)
250γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ στο νερό
½ κούπα νερό περίπου – θα το δούμε στο τέλος αν χρειαστεί κι άλλο, θέλουμε το μείγμα να στέκεται.
120γρ. ξηρό κρεμμύδι περασμένο από το multi
100γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα στο multi
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
50γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
20γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
1κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν
30ml χυμός λεμονιού
1κ.γ. σόδα σε σκόνη
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ντιπ γιαουρτιού
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. ταχίνι
1κ.σ. χυμό λεμονιού
1κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Tip Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, για να σταθεί το μείγμα και να μην ρέει πολύ. Αυτό εξαρτάται και από την υγρασία που θα αφήσουν τα κρεμμύδια. Γενικά στη συνταγή το ρεβιθάλευρο και το νερό χρειάζονται χειρισμό κατά περίπτωση ώστε να έχουμε ένα μείγμα όπως αυτό όταν φτιάχνουμε κεφτεδάκια.*
4 πίτες αραβικές
2 ντομάτες σε ροδέλες
Διαδικασία Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπωλ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε ιδανικά από το βράδυ, αλλιώς για τουλάχιστον 5-6 ώρες.
Στραγγίζουμε καλά και πολτοποιούμε τα ρεβίθια σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα και τα βάζουμε στο μπολ.
Ξεχωριστά πολτοποιούμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο πολτό των ρεβιθιών.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας.
Βάζουμε το ρεβιθάλευρο και τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί πολύ χωρίς όμως να καπνίσει. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι. Για το ντρέσινγκ με γιαούρτι τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ομοιογενές αποτέλεσμα.
Σερβίρουμε βάζοντας τα φαλάφελ μέσα σε αραβική πίτα και προσθέτοντας ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και το ντρέσινγκ γιαουρτιού.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-