Χωρίς κατηγορία

Φακή σε πουρέ γλυκοπατάτας

Ήταν πριν πεντακόσια περίπου χρόνια, όταν, οι Ισπανοί κατακτητές, έφερναν μαζί τους ένα καινούργιο φυτό από τη Λατινική Αμερική, ως δώρο για τη βασίλισσα τους, μαζί με τα άλλα λάφυρα.

Ήταν οι πρώτες γλυκοπατάτες – πατατόνες, που ήρθαν μ’ αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, όπως και τόσα άλλα είδη που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στη διατροφή μας.

Στην Ελλάδα ήρθε με τους Ενετούς κατακτητές, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα Ιόνια νησιά και γενικά στις Ενετικές κτήσεις.
Οι αρχαίοι Ατζέκοι την είχαν ως το σημαντικότερο στοιχείο της διατροφής τους. Στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, φτιάχνουν μέχρι σήμερα από τις γλυκοπατάτες ψωμί, αλκοολούχο ποτό, αλλά και χρώμα για να βάφουν κόκκινες τις φυτικές υφαντικές ίνες. Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα.
Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός, αλλά βολβός. Υπάρχουν σε πολλά χρώματα: Πορτοκαλί, σκούρο και ανοιχτό, λευκόχρωμες και κιτρινωπές. Οποιες και να πάρετε, είναι βόμβες γεύσης και βιταμινών. Καροτένιο, βιταμίνες C, D, B6, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο. Και το πιο σημαντικό…μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο 140 θερμίδες!!!

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για 6 άτομα

Υλικα
500 γρ. φακές
2 καρότα κομμένα σε καρέ
150γρ. πράσο ψιλοκομμένο
1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
3 κλωνάρια θυμάρι
1 κ.γ. τοματοπολτό
Νερό ή ζωμό λαχανικών για το βρασμό
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
600γρ. γλυκοπατάτα
100 γρ. βούτυρο
80ml γάλα
Αλάτι & λευκό πιπέρι
Ξύδι βαλσαμικό
Διαδικασία 
Οι γλυκοπατάτες Νάξου αυτή την εποχή βγαίνουν και είναι πεντανόστιμες. Όμως μην τις καθαρίσετε, μαυρίζουν αμέσως.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο. Αν είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε στη μέση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και τις βάζουμε στο φούρνο για 45λεπτά-1 ώρα άνάλογα το μέγεθος.
Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά τις φακές. Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τις φακές και τα καρότα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σκεπάζουμε τα όσπρια με νερό ή ζωμό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά-1ώρα.
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις περνάμε από το μύλο. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα και τα προσθέτουμε στον πολτό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με λίγο ξύδι βαλσαμικό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-