Χωρίς κατηγορία

Φακές με φινόκιο, ατζούγιες και κρουτόνς σκόρδου

Οι φακές πάντοτε ήταν από τα αγαπημένα όσπρια στο τραπέζι, νηστίσιμο ή όχι.

Μαγειρέψαμε μια εκδοχή των παραδοσιακών, λίγο πιο πιπεράτη και αρωματική.

Ακόμα και για εκείνους που μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο φαγητό δεν ήταν από εκείνα που θα προτιμούσαν, είμαι σίγουρη πως θα αλλάξουν γνώμη.

Καταγωγή: Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα

350γρ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
3 καρότα κομμένα σε κύβους
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (80 ml)
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 ½ lt νερό ή ζωμό λαχανικών
3 φύλλα δάφνης
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους (300 γρ)
200 γρ. φινόκιο/ Μισή ρίζα από ένα μέτριο φινόκιο (μαραθόριζα)
½ φλιτ. Του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Κρουτόνς
3 φέτες ψωμί του τοστ
3 κ.σ ελαιόλαδο
½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Ρίγανη πιπέρι
Αλάτι & πιπέρι
1/3 κ.γ. ζάχαρη

100 γρ. φιλέτο αντζούγιας

Διαδικασία

Tip: όλα τα όσπρια μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Δεν θέλουν δυνατό βράσιμο γιατί ξεφλουδίζουν και πολλές φορές μένουν σκληρά στο εσωτερικό.

Πλένουμε καλά τη φακή και τη βάζουμε να βράσει με το ζωμό ή νερό και τα φύλλα δάφνης για 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και το φινόκιο για άλλα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη φακή. Βάζουμε και το θυμάρι και την τριμμένη ντομάτα, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά για 20 λεπτά περίπου. Αν μας αρέσει η φακή να χυλώσει αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά.

Για τα κρουτόνς, κόβουμε το ψωμί σε τετράγωνα και σε ένα μπολ το ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα ψωμάκια σε ταψάκι αντικολλητικό ή σε χαρτί και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, τα βότανα και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε στο φόυρνο στους 180ο για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν κριστανιστά.

Σερβίρουμε με τα κρουτόνς και τα φιλέτα αντζούγιας, ενώ αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε πιάτο 1 κ.σ. ξύδι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-