Κάπως έτσι από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, τα όσπρια έχουν την τιμητική τους, όχι μόνο για το νηστίσιμο χαρακτήρα και τις θρεπτικές τους ουσίες, αλλά και για τους μαγειρικούς συνδυασμούς τους.

Η αγαπημένη μας φάβα, ανάλογα με την παρασκευή της, μπορεί να αποτελέσει το πιο λιτό, γκουρμέ πιάτο. Στις συνηθισμένες της εμφανίσεις τρώγεται με κρεμμύδι και λάδι ή παντρεμένη με ντομάτα και κάππαρη.

Σήμερα πάμε σε μια άλλη εκδοχή, το ίδιο μεσογειακή με γεμάτη γεύση που θα συνδυαστεί με τον «Πρίγκιπα» των άγριων χόρτων της Κρήτης. Το σταμναγκάθι, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, πιπερίζει στη γλυκάδα της φάβας και δίνει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα! Καλή μας όρεξη!

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα

500γρ. φάβα
150γρ. κρεμμύδι σε καρέ
3κ.σ. ελαιόλαδο για σοτάρισμα +1/2 ποτήρι κρασιού για τη φάβα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
½ κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο
Νερό ή ζωμό λαχανικών
Αλάτι και λευκό πιπέρι

Για τη Βινεγκρέτ
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι
1/2 κούπας ελαιόλαδο
3 κλωνάρια λεμονοθύμαρο

Διαδικασία

Tip. Η φάβα είναι από τα όσπρια που δεν μουλιάζονται πριν το βρασμό. Πλένουμε τη φάβα σε κρύο νερό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τη φάβα και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών ώσπου να σκεπαστεί η φάβα, ενώ αν χρειαστεί ξαφρίζουμε σταδιακά.
Αλατίζουμε και αφήνουμε για 35-40 λεπτά να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά.

Tip. Αφαιρούμε κατά το καθάρισμα τη χοντρή ρίζα που δεν θα βράσει εύκολα και αφήνουμε μόνο τα φύλλα.

Αφαιρούμε από τον βρασμό και τοποθετούμε σε κρύο νερό τα χόρτα ώστε να κρατήσουν έντονο το πράσινο χρώμα τους. Για την βινεγκρέτ σε ένα μπλέντερ βάζουμε το χυμό λεμονιού, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Χτυπάμε μέχρι να γίνουν έναν ομοιόμορφο απαλό μείγμα.
Καθώς αναμειγνύουμε με το μπλέντερ σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι με συνεχόμενη αλλά αργή ροή. Τέλος προσθέτουμε και το φύλλα λεμονοθύμαρου.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-