Δεν ξέρω πόσες συνταγές δοκίμαζα και ξαναδοκίμαζα κάθε φορά για να πετύχω τα πολυπόθητα τσουρέκια, μιας και με τον οικιακό εξοπλισμό που έχουμε όλοι μας στο σπίτι, φάνταζε κομματάκι δύσκολο να έχουμε ένα αφρώδες αποτέλεσμα, με τις γοητευτικές ινώσεις της ψίχας, αρωματισμένο τέλεια!.

Τα επαγγελματικά τσουρέκια και οι συνταγές που τα ακολουθούν, εκτός του χρειάζονται το γνωστό «στοφάρισμα» σε ειδικό φούρνο, έχουν και τα βελτιωτικά που δίνουν αυτό το το καλοψημένο τσουρέκι του φούρνου!

Μετά από πολλές δοκιμασίες όμως έχουμε ένα τσουρέκι που πραγματικά τα σπάει, φτιαγμένο με τον εξοπλισμό του σπιτιού μας και με απλά υλικά από το super market… Το καλύτερο από όλα; Μένει σε μεμβράνη κλεισμένο, αφράτο και αρωματισμένο για πολλές μέρες, έτσι όπως βγήκε από τον φούρνο μας!

Ελάτε να φτιάξουμε Βήμα Βήμα ένα τέλειο σπιτικό τσουρέκι και να το απολαύσουμε! Καλό Πάσχα!

Χώρα Προέλευσης: Μεσόγειος| Χρόνος Μαγειρέματος: 30-35′ |Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

 

Υλικα Για το σιρόπι ζάχαρης (Ιμβεροσάκχαρο)
200ml νερό εμφιαλωμένο
500γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Για το προζύμι
150γρ. νερό
100γρ. φρέσκια μαγιά + 8γρ. (1 συσκευασία φακελάκι) ξηρή
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκια

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
100γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
100γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
300γρ. ζάχαρη
50γρ. από το σιρόπι ζάχαρης που φτιάξαμε (ιμβερτοσάκχαρο)
4 αυγά μέτρια + 1 ακόμα για την επάλειψη
½ κ.γ. βανίλια σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή άρωμα πορτοκάλι σε σταγόνες
3γρ. μαστίχα Χίου σε σκόνη
8γρ. κακουλέ
10γρ. μαχλέπι

Διαδικασία Πρώτα από όλα φτιάχνουμε το σιρόπι ζάχαρης που θα χρειαστούμε για τη συνταγή. Προσοχή μην το αντικαταστήσετε με σιρόπι γλυκόζης, δεν είναι το ίδιο και εξάλλου είναι τόσο εύκολο να το φτιάξουμε και πιο οικονομικό. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη (βλ. Τα υλικά για το σιρόπι ζάχαρης) το εμφιαλωμένο νερό και το χυμό λεμονιού. Μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά στην κατώτερη ένταση. Δηλαδή αν η κουζίνα μας έχει τη διαβάθμιση από το 1-9 τότε ευθύς αμέσως το βάζουμε στο 1 και αφήνουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για το προζύμι
Χλιαρένουμε το νερό πολύ ελαφρά, έτσι ώστε να δοκιμάσουμε με το χέρι μας και να είναι ελαφρά ζεσταμένο. Λιώνουμε τη μαγιά, μαζί με τη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι.

Αφήνουμε στην άκρη στην κουζίνα μας, όχι ψυγείο, για περίπου 10-15 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει το μείγμα. Μην αφήσετε παραπάνω από αυτό το χρονικό διάστημα το μείγμα γιατί η μαγιά σταδιακά θα χάσει τη δύναμή της.

Λιώνουμε και τα 2 είδη βουτύρου και αφήνουμε και αυτά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και τα μείγματα που έχουμε φτιάξει έως τώρα εκτός από το αλεύρι. Δηλαδή, το μείγμα της μαγιάς, το λιωμένο βούτυρο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το σιρόπι ζάχαρης, τα αβγά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο. Σταδιακά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι. Χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

TipΤελειώνοντας το χτύπημα θα δούμε όταν σηκώσουμε το γάντζο, πως η ζύμη έχει ήδη αρχίσει να έχει ίνωση, δηλαδή τη νεύρωση του τσουρεκιού.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ ώρα. Ιδανικά έχουμε προθερμάνει στο φούρνο στους 30 βαθμούς και τον κλείνουμε τη στιγμή που βάζουμε μέσα τη ζύμη για να πάρει όγκο. Επίσης βοηθά πολύ αν η πετσέτα που θα σκεπάσουμε το μπολ είναι ελαφρά βρεγμένη και πολύ καλά στημένη. Το μείγμα θα διογκωθεί από το αρχικό περίπου κατά τα 2/3.

Όταν το αδειάζουμε στον πάγκο για να δουλέψουμε τη ζύμη θα δούμε την μαστιχωτή υφή με τις ίνες έντονες και ζωντανές.

Χωρίζουμε τη ζύμη ισόποσα. Αν έχετε ζυγαριά, ζυγίστε για κάθε φιτίλι που θα φτιάξουμε περίπου 200γρ. το καθένα. Αν δεν έχετε ζυγαριά με το μάτι φροντίστε να είναι όλα τα κομμάτια που θα χωρίσετε τα ίδια.

Πλάθουμε φιτίλια, δηλαδή στενόμακρα σχήματα. Για το δέσιμο της πλεξούδας δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο και εμφανίσιμο από το σταυρωτό. Βάζουμε τα δύο πρώτα φιτίλια σε σχήμα σταυρού.

Το κάθετο από κάτω από το οριζόντιο. Παίρνουμε τις δύο άκρες και τις πάμε αντίστροφα, την πάνω άκρη προς τα κάτω και την κάτω άκρη προς τα επάνω (φωτογραφία 1). Παίρνουμε τώρα τις άκρες που είναι δεξιά και αριστερά και τις φέρνουμε και αυτές αντίστροφα (φωτογραφία 2). Αυτήν που είναι δεξιά τη μεταφέρουμε αριστερά και αυτήν που είναι αριστερά τη μεταφέρουμε δεξιά. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο εναλλάξ τα πάνω-κάτω φιτίλια με τα δεξιά – αριστερά και η πλεξούδα είναι έτοιμη. Στο τέλος κάτω κάτω γυρνάμε όλα τα φιτίλια από κάτω και τα πιέζουμε να ενωθούν.

Μεταφέρουμε τις πλεξούδες στο ταψάκι που θα τα ψήσουμε, γιατί θα τα αφήσουμε να πάρουν το τελικό φούσκωμα και δεν πρέπει να τα μετακινήσουμε μετά. Σκεπάζουμε με μια ελαφριά πετσέτα ή καλύτερα και με ένα καθαρό σεντόνι και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να ξαναπάρουν τον όγκο τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 150ο C. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μικρό ταψάκι με λίγο νερό. Αυτό το κάνουμε γιατί για να ψηθούν και να φουσκώσουν τα τσουρέκια χρειάζεται ο φούρνος να έχει 70-75% υγρασία.

Βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου το ταψάκι με τα τσουρέκια και ψήνουμε για 7-10 λεπτά. Τότε που έχουν πάρει τον τελικό όγκο (γιατί θα φουσκώσουν και μέσα στον φούρνο πολύ) τότε αλείφουμε με το αβγό με ένα πινέλο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 120ο C. Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος του μεγέθους που φτιάξαμε. Δηλαδή αυτά που έχω φτιάξει εγώ με τα δύο φιτίλια στα 200γρ. το καθένα, χρειάζονται 20 λεπτά. Αν φτιάξετε μικρότερα θέλει λιγότερο χρόνο, ενώ μεγαλύτερα περισσότερο.

Καλή επιτυχία, Καλό Πάσχα!!!!!
—————————