Χωρίς κατηγορία

Τσιγαριστά βλίτα με ψητό χαλούμι.

Τα χόρτα αυτά φτάνουν συνήθως στο τραπέζι μας βραστά, ως καλοκαιρινή σαλάτα.

Τσιγαριστά, τα δοκίμασα για πρώτη φορά σε ένα χωριό των Ιωαννίνων και με κέρδισε η πιπεράτη γεύση που αποκτούν με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος.

Το χαλούμι επίσης είναι ένα υλικό που αγαπώ πολύ τόσο για την υφή του όσο και για την ξεχωριστή γεύση του. Ταίριαξαν στη γεύση, ταίριαξαν στα χρώματα… θα ταιριάξουν και στο τραπέζι σας αφού το χαμηλός κόστος και η γεμάτη γεύση χαρακτηρίζουν αυτό το πιάτο. Μία πολύ εύκολη συνταγή που συνδυάζει αρμονικά παραδοσιακά υλικά ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα. Αισθητικά αλλά γευστικά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει αν σκεφθείτε πόσο εύκολη είναι η συνταγή που θα εκτελέσετε…

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
Υλικά για τα βλίτα
500 γρ. φύλλα βλίτων (κρατάμε τα φύλλα για το τσιγάρισμα και όχι τα κοτσάνια, γιατί εάν βάλουμε στο τηγάνι και τα δυο μέρη του χόρτου, θα μαραθούν τα φύλλα αλλά τα βλαστάρια θα παραμείνουν σκληρά)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξεφλουδισμένη & ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί (40 ml.)
Αλάτι & πιπέρι.
4 Κομμάτια χαλούμι κομμένο σε φέτες
Για τη sauce σύκου
20 γρ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
180 γρ. σύκα καθαρισμένα
2 κ.σ. ξίδι balsamic
αλάτι & πιπέρι (ιδανικά πιπέρι καγιέν)
Μερικά κριτσίνια για το σερβίρισμα. (Εγώ έχω χρησιμοποιήσει κριτσίνια ιταλικά που ονομάζονται γλώσσες της πεθεράς).
Διαδικασία 
Ιδρώνουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3’ λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα βλίτα και την ντομάτα. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα φύλλα και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και τοποθετούμε το χαλούμι στη σχάρα αφού έχει κάψει. Χρειάζονται περίπου 4’ για κάθε πλευρά. (Στο κάτω μέρος του φούρνου τοποθετούμε ένα ταψάκι γιατί το χαλούμι θα βγάλει υγρά). Σε ένα αντικολλητικό σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την ψίχα από τα σύκα αφού τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε και το σκόρδο με το ξίδι και ανακατεύουμε συχνά. Θα δούμε πως τα σύκα σιγά σιγά διαλύονται και παίρνουν την υφή μαρμελάδας. Αφήνουμε για 5-7’ , αποσύρουμε και αφήνουμε τη sauce να κρυώσει. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ανάλογα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-