ΓΛΥΚΑ

Τρουφάκια Σοκολάτας

Γλυκά από σπίτι, ή γλυκά για το σπίτι... έχουμε ακούσει πολλές φορές. Δωράκια από σπίτι όμως είναι κάτι καινούριο.

Η τάση DIY είναι ακόμα φρέσκια στη χώρα μας και πάντα κρύβει δημιουργικότητα και φαντασία. Τώρα που έχουμε πολλές γιορτές μπροστά μας, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκάκια για δώρα για τους φίλους μας, εύκολα, με απλά υλικά και πολύ γευστικά!

Επίσης μια βόλτα στα πολυκαταστήματα μπορούν να μας δώσουν λύσεις συσκευασίας πολύ έξυπνες και εντυπωσιακές. Κλείστε τα τρουφάκια σε βάζα της μαρμελάδας, ή σε ξύλινα κουτάκια για κεριά βάζοντας γύρω τους ζελατίνη συσκευασίας και δέστε κορδέλες γύρω τους για ντεκόρ… Κάντε ότι σας υπαγορεύει η φαντασία σας και δημιουργήστε τα δικά σας δώρα. Οι φίλοι σας θα εκτιμήσουν το χρόνο που τους σκεφτήκατε… Για την ιστορία – γιατί πάντα όταν ξέρουμε εκτιμούμε καλύτερα το οτιδήποτε -οι τρούφες δημιουργήθηκαν από ένα δημιουργικό λάθος του γνωστού Γάλλου ζαχαροπλάστη Auguste Escoffier, όπου τυχαία έριξε τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέσα σε μπολ με κομμάτια σοκολάτας. Έτσι είχαμε την πρώτη γκανάζ. Κρύωσε, έσφιξε και δόθηκε το σχήμα των γνωστών μανιταριών με το ομώνυμο όνομα. Σήμερα φτιάχνονται σε πολλούς γευστικούς συνδυασμούς… είναι όμως πανεύκολο να τα φτιάξουμε. Δοκιμάστε τα!

Καταγωγή: Γαλλία | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 50-60 τεμάχια

Υλικα
250γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας τουλάχιστον 52% κακάο- ιδανικά 70%
1γρ. αλάτι
50γρ. βούτυρο 83% λιπαρά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3-4 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι (το βρίσκουμε σε μεγάλα super market, καθώς και σε άρωμα βανίλιας, αμυγδάλου), απλά το σοκολάτα-πορτοκάλι είναι αξεπέραστο.
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα για την επικάλυψη
250γρ. κακάο καλής ποιότητας.
*μπορείτε εναλλακτικά του κακάο, να χτυπήσετε στο multi μείγμα ξηρών καρπών που σας αρέσουν και να «τυλίξετε» με αυτά
Διαδικασία 
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού τις σταγόνες άρωμα, ενώ προσέχουμε να αποσύρουμε από τη φωτιά πριν να βράσει.
Την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία μαρίζ έως ότου λιώσει η κουβερτούρα. Μόλις έχουμε ένα μείγμα λείο και ομογενοποιημένο, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Το πλάσιμο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
Ή με ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για το παγωτό, δημιουργώντας με αυτό μπαλάκια ή λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας με σπορέλαιο και πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη μέχρι να λιώσουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί. Βουτάμε ένα-ένα τα μπαλάκια στη σοκολάτα έτσι ώστε να καλυφθούν καλά και μετά τα ρίχνουμε μέσα στο κακάο που έχουμε βάλει σε ένα ταψάκι.
Μόλις αρχίσει να παγώνει η σοκολάτα της επικάλυψης, κουνάμε δεξιά-αριστερά το ταψάκι ώστε το κακάο να καλύψει τα τρουφάκια. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο, έως και 2 εβδομάδες.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-