Χωρίς κατηγορία

Τραχανόσουπα με μελιτζάνες και φέτα

Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα.

Μάλιστα, ο γνωστός Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα «tractae» (είδος παχύρρευστου χυλού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πήζουν κάθε είδους σάλτσα).

Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη «tark-haneh», δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: | Μερίδες: 2 ή 3 άτομα

Υλικα

180 γρ. τραχανάς ξινός (χωρίς αβγά), ή μία κούπα του καφέ μεγάλη
1200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό, ή 6 κούπες του καφέ μεγάλες
1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε ροδέλες 1 cm περίπου
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι κρασί ξηρό κρασί (80ml)
50 γρ. φέτα (προαιρετικά)
Φύλλα μαϊντανού φριζέ & λίγο σκόρδο σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος τις ροδέλες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με σκόρδο σε σκόνη. Θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και προς το τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ώστε να καραμελώσει. «Σβήνουμε» με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και τον τραχανά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε βάζοντας από 2 κομμάτια μελιτζάνες στο κέντρο του πιάτου. Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα και λίγα φύλλα μαϊντανού θα δώσουν άλλη νότα στο πιάτο μας. Προαιρετικά θρυμματίζουμε τη φέτα και ενισχύουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-