Η σοκολάτα είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την «αμαρτία», αφού νομίζουμε πως το μόνο που μας προσφέρει είναι θερμίδες, λιπαρά και αύξηση του βάρους μας.
Αν, όμως, μελετήσουμε καλύτερα τη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, θα παρατηρήσουμε πως εκτός από θερμίδες περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η ιστορία της ζαχαροπλαστικής έχει καταγραφές τουλάχιστον 4,000 ετών, όταν οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τις λιχουδιές τους σε πάπυρο. Τα ζαχαρωτά ήταν εμπορεύσιμο προϊόν ήδη από το 1566 π.Χ. Παρ’ όλα αυτά, η σοκολάτα δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, μέχρι που οι πολιτισμοί των Ατζέκων και των Μάγια ανακάλυψαν την αξία του κακαόδενδρου. Αρχικά, η ανακάλυψη της σοκολάτας ανήκει στις φυλές της λατινικής Αμερικής , οι Αζτέκοι και οι Μάγια. Η αγγλική λέξη «chocolate» πηγάζει από την λέξη «xocoati» των Μάγια ή από την λέξη «cacahuati» των Αζτέκων.


Κατά το 1528 ο ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ έφερε μαζί του σπόρους κακάο στην βασιλική αυλή του βασιλιά Κάρολου 5ου με σκοπό την επεξεργασία τους. Για περίπου έναν αιώνα ο τρόπος παρασκευής της σοκολάτας αποτέλεσε μυστικό καθώς και μια επικερδή βιομηχανία για την Ισπανία, που φύτεψε κακαόδενδρα στις υπερπόντιες αποικίες της. Χρειάστηκε έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Αντόνιο Καρλέττι, να ανακαλύψει τον θησαυρό της σοκολάτας γύρω στα 1606 και να την μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Σήμερα, καλλιεργείται γύρω από τον Ισημερινό και απαντάται στην Καραϊβική, στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Τα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν την σκόνη και το βούτυρο κακάο.


Γιατί η σοκολάτα κατάφερε να επικρατήσει ενάντια όλων των άλλων γλυκών? Προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το εξετάσουμε από πολλές μεριές. Η σοκολάτα είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την «αμαρτία», αφού νομίζουμε πως το μόνο που μας προσφέρει είναι θερμίδες, λιπαρά και αύξηση του βάρους μας. Αν, όμως, μελετήσουμε καλύτερα τη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, θα παρατηρήσουμε πως εκτός από θερμίδες περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όσον αφορά την χημική της σύσταση η σοκολάτα απαρτίζεται κυρίως από μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καφεϊνη, φλαβονοειδή, θειοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη, τρυπτοφάνη, πολυφαινόλες καθώς και άλλα συστατικά. Στη συνέχεια ας μελετήσουμε τις επιδράσεις των προαναφερομένων συστατικών στο σώμα μας. Μαγνήσιο: Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Τονώνει και βελτιώνει τη διάθεση. Kαφεϊνη: Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ παράλληλα τονώνει το δέρμα. Φλαβονοειδή: Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα). Θειοβρωμίνη: Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα. Τρυπτοφάνη: Ουσία που πυροδοτεί την ερωτική διέργεση. Φαινυλαιθυλαμίνη: Είναι η ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος μας όταν ερωτευόμαστε.(Ωστόσο, η συχνή έκκριση της μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτιση.) Πολυφαινόλες: ουσίες με αγχολυτική καθώς και αντικαρκινική δράση.


Συμπερασματικά, η σοκολάτα έχει αγχολυτικές, αφροδισιακές, αισθητικές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συνεπώς, δεν αποτελεί περίεργο το γεγονός πως κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον κόσμο. Άρα, αφού καταλήξαμε στο γεγονός ότι η σοκολάτα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας το μόνο που λείπει είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε την δική μας σοκολάτα!!!

Συνταγή για Σοκολάτα στο σπίτι

Υλικα
Σκόνη γάλακτος 200γρ.
Σκόνη κακάο 15γρ.
Νερό 125 ml
Βούτυρο κακάο ακατέργαστο 100γρ.
1 λοβός βανίλιας (προαιρετικό αλλά δίνει πολύ ωραίο άρωμα)

Διαδικασία
Διαδικασία Παρασκευής Σοκολάτας Σ’ ένα στεγνό σκεύος τοποθετούμε τη σκόνη γάλακτος και τη σκόνη κακάο μαζί. Ύστερα, βάζουμε το μείγμα που δημιουργείται σ’ ένα ταψί. Έπειτα, σ’ ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και προσθέτουμε νερό και ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το σιρόπι φτάσει στους 110 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ βάζουμε μέσα στο σιρόπι το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το μείγμα σκόνης κακάο & γάλακτος και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος, τοποθετούμε το μείγμα σε όποιο σκεύος επιθυμούμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες και είναι έτοιμη!!!