48FoodStreet
ΓΛΥΚΑ

Τερίνα μούστου με σταφύλια και σύκα

Κάθε μέσα φθινοπώρου η γιαγιά "έκοβε" μούστο και έφτιαχνε μουσταλευριά.

Πολύ νόστιμο και θρεπτικό γλυκό με εξαιρετικά αρώματα. Εγώ πήρα κάτι από το γλυκάκι της γιαγιάς μου και το “πείραξα” γιατί ως γνωστόν δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη. Αν είστε από εκείνους που αγαπούν τη μουσταλευριά, παρακαλώ δοκιμάστε κι αυτή την εκδοχή. Είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείτε. Οι “νοικοκύρηδες” της παρέας καθαρό μούστο μπορούν να συντηρήσουν όλη τη χρονιά στο ψυγείο, αφού πρώτα ακολουθήσουν τη διαδικασία με την στάχτη.

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 10 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10-15 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: 8-10 τεμάχια τούρτας

Υλικα
1 κιλό μούστο καθαρό *Βλ.Τip συνταγής
180 γρ. cornflour
80 γρ. καρύδια κοπανισμένα
200 γρ. σύκα ψιλοκομμένα
150 γρ. ρώγες σταφυλιού
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας για άρωμα
25γρ. ζελατίνη σε φύλλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία 
Σε χλιαρό νερό βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ¾ του μούστου και σιγοβράζουμε. Στον υπόλοιπο μούστο ρίχνουμε το corn flour και ανακατεύουμε καλά. Αναμειγνύουμε στην κατσαρόλα και τα δύο μέρη του μούστου και προσθέτουμε την κανέλα, το αλάτι και τρίβουμε και λίγο μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να βράσει για 5 ‘ λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Ενώνουμε το μείγμα με τη ζελατίνη αφού στραγγίξουμε με τα χέρια μας. Μέσα σε μια φόρμα σιλικόνης αδειάζουμε το 1/3 του μούστου και βάζουμε στο ψυγείο για 30’ να παγώσει. Μετά βάζουμε στην επιφάνειά του τα ψιλοκομμένα φρούτα και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο μούστο. Αφήνουμε στο ψυγείο και πάλι για να παγώσει το γλυκό. Όταν ξεφορμάρουμε προσεκτικά την τερίνα, πασπαλίζουμε με κανέλα και διακοσμούμε με λίγα κοπανισμένα καρύδια.
*Tip: Καθαρό μούστο μπορούμε να συντηρήσουμε όλη τη χρονιά στο ψυγείο μας, αφού πρώτα τον βράσουμε με στάχτη. Η διαδικασία αυτή είναι λίγο χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Δένουμε τη στάχτη σε ένα τουλπάνι και την «κρεμάμε» από τα τοιχώματα της κατσαρόλας έτσι ώστε να αιωρείται μέσα στο μούστο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε συχνά. Όταν δούμε πως σταματά να δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του μούστου, τότε είναι έτοιμος.
Καλή επιτυχία…!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-