VEGETERIANΝΗΣΤΙΣΙΜΑΟΡΕΚΤΙΚΑΟΣΠΡΙΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑΣΝΑΚΣυνταγές Μαγειρικής

Τεμπούρα λαχανικών & μαγιονέζα ταραμά

Δεν είναι άλλο παρά νόστιμα, τραγανά λαχανικά σε κουρκούτι ποπυ τα βουτάμε σε μια αλοιφή ταραμά. Τέλειο!

Η λέξη «κουρκούτι» προέρχεται από το λατινικό «crispus», που σημαίνει σγουρό ή κυματιστό και αυτή τη μορφή θα δώσουμε σήμερα στα φρέσκα λαχανικά μας. Συνοδεύουμε με ανάλαφρη μαγιονέζα ταραμά.

Η τεμπούρα είναι τραγανό κουρκούτι με καταγωγή από την Ιαπωνία, που συνήθως περιβάλλει θαλασσινά ή λαχανικά. Το μυστικό επιτυχίας είναι να κόψετε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, ώστε να μαλακώσουν στο τηγάνι στο λίγο χρόνο που χρειάζεται το κουρκούτι για να γίνει τραγανό. Η μαγιονέζα ταραμά είναι ένας διαφορετικός τρόπος να απολαύσουμε τη αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα, με υφή ανάλαφρη και απόλυτα γευστική. Τα λαχανικά γίνονται crunchy και βυθίζονται μπουκιά-μπουκιά στη μαγιονέζα ταραμά, δημιουργώντας έτσι ένα πιάτο που θα συνοδεύσει εξαιρετικά το καλοκαιρινό ουζάκι μας.

Καταγωγή: Ιαπωνία | Χρόνος μαγειρέματος: 30-30′ | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: για 4-6 άτομα ως βασικό ορεκτικό

Υλικα Υλικά για τη μαγιονέζα ταραμά
100γρ. ταραμά λευκό
40ml χυμό λεμονιού
40γρ. κρεμμύδι πολτοποιήμενο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
400ml σπορέλαιο
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για τα λαχανικά σε κουρκούτι
2 κολοκύθια κομμένα σε μπαστουνάκια
2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
1 πιπεριά κόκκινη & 1 κίτρινη κομμένη σε μπαστουνάκια
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για αλεύρωμα
200γρ. κόρν φλάου
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15γρ. μαγιά ξηρή
2 κ.σ. σπορέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
250ml κρύο νερό

Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Διαδικασία Ετοιμάζουμε το μείγμα για το κουρκούτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαγιονέζας ταραμά στο μίξερ εκτός από το σπορέλαιο και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα ρίχνοντας το σιγά σιγά σαν χορδή.Δηλαδή πρέπει να συνεχίσουμε το χτυπημα στο μίξερ – μούλτι και να ρίχνουμε πολύ σιγά το λάδι.

Χτυπώντας δημιουργείται η υφή μιας παχύρευστης μαγιονέζας. Εάν πήξει πολύ αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα αλευρώνουμε τινάζοντας το περιττό αλεύρι και τα βουτάμε στο μείγμα του κουρκουτιού.

Τηγανίζουμε λίγα λίγα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στη φριτέζα για 2-3 λεπτά κάθε φορά. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να αφήσουν το περιττό λάδι. Σερβίρουμε στην πιατέλα με τη μαγιονέζα ταραμά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-