Ένας από τους καλύτερους τρόπους για καλοφαγάδες να βιώσουν πραγματικά τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου είναι η παραγγελία του μενού γευσιγνωσίας με πολλά πιάτα γνωστό ως degustation.
Βέβαια η εμπειρία degustation δεν είναι για όλα τα βαλάντια! Aυτά τα προσεκτικά σχεδιασμένα και περίτεχνα γεύματα μπορεί μερικές φορές να κοστίσουν μέχρι και 1.000 $ το κεφάλι. Κάποιοι θα θεωρήσουν προσβλητικό στην εποχή μας και στον κόσμο μας να υπάρχουν γεύματα που κοστίζουν τόσο, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα βασικά στην κουζίνα τους και θα συμφωνήσω μαζί τους. Όμως ποιος είπε πως ο κόσμος μας είναι δίκαιος; Εμείς λοιπόν θα δούμε εντελώς πληροφοριακά τα κόστη επίσκεψης στα εστιατόρια αυτά και θα επικεντρωθούμε στις ασύλληπτες ικανότητες των Chefs που αξίζουν προσοχής ως δημιουργοί εφήμερων έργων τέχνης!

Από το πειραματικό εστιατόριο Sublimotion στην Ισπανία ως το καινοτόμο Noma στη Δανία, εδώ είναι τα 35 εστιατόρια με τα πιο ακριβά μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπολογίσαμε το κόστος ενός γεύματος για δύο άτομα, και περιελάμβανε την τιμή του ενός συνδυασμούς με κρασί, όπου ισχύει.

Eleven Madison Park, New York, New York (TIE)
450$ για δύο, 12-16 πιάτα


Παρά το μεγαλείο του Eleven Madison Park, το οποίο στεγάζεται σε ένα εκθαμβωτικό δωμάτιο με λευκά τραπεζομάντιλα και ψηλά ταβάνια, το φαγητό εδώ είναι κάθε άλλο παρά κλασσικό. Ο σεφ Daniel Humm δημιουργεί ευχάριστα και διαδραστικά πιάτα όπως το επιδόρπιο “Name That Milk», το οποίο έρχεται σε ένα ξύλινο κουτί με τέσσερις ράβδους σοκολάτας Mast Brothers.

The Restaurant at Meadowood, St. Helena, California (TIE)
450$ για δύο άτομα, 9-10 πιάτα (συνοδευόμενα από κρασί επιπλέον 225$ ανά άτομο)


Το εστιατόριο στο Meadowood μπορεί να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κάθε επισκέπτη, ώστε το μενού γευσιγνωσίας να ταιριάζει απόλυτα στον ουρανίσκο σας. Παρόλο που τα πιάτα μπορεί να ποικίλουν από μέρα σε μέρα (ή από πελάτη σε πελάτη), όλα είναι εγγυημένα να παρουσιάζονται και να μαγειρεύονται από τον σεφ Christopher Kostow και την ομάδα του με υπέρμετρη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Quay, Sydney, Australia (TIE)
470$ για δύο άτομα, 8-9 πιάτα (επιλογή κρασιού επιπλέον 105$ ανά άτομο)


Το εστιατόριο Quay του Αυστραλού σεφ Peter Gilmore σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας που συνδυάζει κλασικά πιάτα με νέες εποχιακές εκάστοτε προσθήκες. Το γεύμα ρέει άψογα από τα νόστιμα ορεκτικά μέχρι το guava snow egg – ένα από τα διάσημα επιδόρπια με την υπογραφή του Gilmore. Η φιλόξενη τραπεζαρία διακοσμημένη με κατάλευκα λινά, δημιουργούν την ατμόσφαιρα για ένα γαλήνιο γεύμα.

Addison at the Grand Del Mar, San Diego, California (TIE)
470$ για δύο άτομα, 10 πιάτα


Το εστιατόριο Addison έχει ένα μενού γευσιγνωσίας τεσσάρων πιάτων που κοστίζει 98$ ανά άτομο, αλλά το μενού γευσιγνωσίας των 235$ που περιλαμβάνει 10 πιάτα είναι πραγματικά αξέχαστο. Αληθινή απόλαυση -για παράδειγμα, πάπια με κρασί πόρτο-που σερβίρονται ανάλογα με τα συστατικά που είναι στην εποχή τους.

La Pergola, Rome, Italy
496$ για δύο άτομα, 9 πιάτα (συνοδεία κρασιού επιπλέον 157$)


Το εστιατόριο La Pergola έχει πανέμορφο ντεκόρ, με μια κομψή σειρά των κεριών, trompe l’oeil οροφές (με απεικονίσεις ψευδαίσθησης), συρόμενους γυάλινους τοίχους και θέα στο Monte Mario. Το μενού του σεφ Heinz Beck φέρνει το ιταλικό φαγητό σε νέα διάσταση, με πιάτα όπως το λαβράκι σε συνδυασμό με γλυκόριζα, ντομάτα, αφυδατωμένα ελιές με καφέ φίλτρου.

Minibar by José Andrés, Washington, DC (TIE)
500$ για δύο άτομα, 25-30 πιάτα (με επιλογή κρασιού κυμαίνεται από 85- 200$ ανά άτομο)


Με περίπου 30 πιάτα για να απολαύσετε το μενού γευσιγνωσίας στο Minibar του José Andrés πηγαίνει τους επισκέπτες ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι.Τα μαθήματα για το μενού γευσιγνωσίας δεν αποκαλύπτεται μέχρι να έρθουν οι επισκέπτες, γεγονός που διατηρεί το στοιχείο της έκπληξης στην βιωματική εμπειρία.

O Ya, Boston, Massachusetts (TIE)
500$ για δύο, 20 πιάτα (κρασί ή σάκε με επιπλέον 250$ ανά άτομο)


Διευθύνεται από τον σεφ Tim Cushman και τη σύζυγό του Nancy, το O Ya προσφέρει ευφάνταστους συνδυασμούς όπως nigiri-σουσάμι, κοτόπουλο με δέρμα με σκόνη schmaltz. Ο μικρός και φιλόξενος χώρος στη Βοστώνη είναι ένα άνετο περιβάλλον για να απολαύσετε τα διάφορα πιάτα των θαλασσινών εδεσμάτων.

Sukiyabashi Jiro, Tokyo, Japan
503$ για δύο άτομα (μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων), 20 πιάτα σούσι


Ο ογδονταεπτάχρονος Jiro Ono είναι πιο διάσημος δάσκαλος σούσι στον κόσμο. Το σούσι σε ταμπλ ντοτ τιμή βέβαια, είναι άψογο και βλέποντας τον να δουλεύει πίσω από τον πάγκο στο εστιατόριο Jiro αξίζει το τίμημα 30.000¥. Οι επισκέπτες αφού απολαύσουν τα πιο φρέσκα πιάτα σούσι, όπως hirame και Kuruma-ebi, μπορούν να δοκιμάσουν πεπόνι και τσάι για επιδόρπιο.

Noma, Copenhagen, Denmark (TIE)
514$ για δύο άτομα, 18 πιάτα (με επιλογή κρασιού επιπλέον 165$ ανά άτομο)


Το Noma σερβίρει “πειραγμένη” σκανδιναβική κουζίνα με νεωτεριστικούς εκπληκτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το πρώτο ορεκτικό είναι πραγματικά κρυμμένο σε μια διάταξη στο τραπέζι, και για επιδόρπιο, ζαχαρωτά σερβίρισμένα στο εσωτερικό του μυελού των οστών. Ο αρχισεφ René Redzepi είναι γνωστός για τη χρήση συστατικών που προμηθεύετε από τα κοντινά δάση και τις ακτές, ενώ παροτρύνει τους επισκέπτες να μαντέψουν τα συστατικά των πιάτων του.

Schauenstein Schloss Restaurant Hotel, Fürstenau, Switzerland (TIE)
514$ για δύο, 6 πιάτα


Ο σεφ Andreas Caminada πειραματίζεται με καινοτόμα μοριακά πιάτα μέσα σε ένα ιστορικό κάστρο στην Fürstenau. Οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε ένα γοητευτικό αίθριο, καθώς απολαμβάνουν πιάτα όπως τσιπς αστακού με μουστάρδα συνοδευόμενα από ρολά Bloody Mary με συκώτι χήνας. Μην εκπλαγείτε αν βρείτε iPads ενσωματωμένα στη γαστριμαργική εμπειρία σας.

Reflets par Pierre Gagnaire, Dubai, UAE
517$ για δύο άτομα (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και φιλοδώρημα), 7 πιάτα (συνοδευόμενα με κρασί επιπλέον 106$ ανά άτομο)


Ένα καρπάτσιο άγριου λαβρακιού, τορτελίνια ρικότα και μοσχσρίσια μπριζόλα καπνισμένη σε σανό είναι μερικά μόνο από τα υπέροχα πιάτα για να κοσμήσει στο τραπέζι του Riflets. Επιπλέον δεν είναι μόνο τα πιάτα και τα συστατικά τους που είναι άλλης εποχής – είναι και η διακόσμηση όπου αναμένουν ροζ καρέκλες δαμασκού, πολυελαίοι από κρύσταλλα Murano, ενώς τους τόιχους κοσμούν συνθέσεις με πέρλες.

Amber, Hong Kong, China (TIE)
564$ για δύο, 6 πιάτα


Το Amber δέχεται τους επισκέπτες σε ένα κομψό μπαρ με χαμηλό φωτισμό, με δερμάτινους καναπέδες και ράβδους χαλκού κατά μήκος της οροφής. Για τους λάτρεις του κρέατος, το μενού του κυνηγιού περιλαμβάνει τα πάντα, από φασιανό μαγειρεμένο με αχινό και χαβιάρι σε μια πίτα φτιαγμένη από χυμώδεις πάπια και μανιτάρια. Υπάρχει επίσης ένα μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων σε 256$ ανά άτομο για εκείνους που ίσως να θέλουν να περιορίσουν το κρέας.

Alinea, Chicago, Illinois (TIE)
590$ για δύο άτομα, 18 πιάτα


Το Alinea είναι ένα εστιατόριο τριών αστέρων Michelin της avant-garde γαστρονομίας, με πιάτα που αναδεικνύουν τις δεξιότητες της μοριακής γαστρονομίας του σεφ Grant Achatz, Mike Bagale και του Simon Davies. Ο επισκέπτης μένει συνεχώς έκπληκτος από τις νόστιμες δημιουργίες, από ένα DIY πιάτο ραβιόλια σε μια καυτή πατάτα που είναι επικαλυμμένη από μια φέτα μαύρης τρούφας και αιωρείται πάνω από την κρύα σούπα πατάτας. Οι τιμές του μενού κυμαίνονται από 225$ έως 295$ ανά άτομο, ανάλογα με την ώρα της κράτησης.

The French Laundry, Yountville, California (TIE)
590$ για δύο άτομα (περιλαμβάνεται χρέωση υπηρεσιών), 9 πιάτα


Το The French Laundry, το εστιατόριο του σεφ Thomas Keller, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους καλοφαγάδες, λόγω της εκπληκτικής τοποθεσία του, της καταπληκτικής εξυπηρέτησης και της εξαιρετικής κουζίνας. Είναι διάσημο για τα χωνάκια σολομού, το κουνουπίδι πανακότα με χαβιάρι, τις τέλειες γρανίτες, αλλά κάθε πιάτο εδώ είναι πραγματικά ένα νοκ-άουτ.

Restaurant Frantzén, Stockholm, Sweden
598$ για δύο, 14 πιάτα


Το εστιατόριο Frantzén προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας με πολλά πιάτα που αναφέρεται σε ασιατική κουζίνα σε μία παιχνιδιάρικη παρουσίαση. Τα πιάτα περιλαμβάνουν χτένια μαγειρεμένα στο δικό τους κέλυφος, κρόκο αυγού χήνας Sabayon, ενώ η υπογραφή «Satio tempestas” στο ομώνυμο πιάτο, περιλαμβάνει 40 διαφορετικά εποχικά λαχανικά μαγειρεμένα με ποικίλους τρόπους.

Kurumazushi, New York, New York
600$ για δύο, ποικιλία πιάτων


Το Kurumazushi είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό εστιατόριο σούσι το οποίο στεγάζει τον Chef Toshihiro Uezu. Καθισμένοι γύρω από το σούσι μπαρ, οι επισκέπτες δοκιμάζουν Omakase από έναν από τους πρώτους προορισμούς στη Νέα Υόρκη.Το εστιατόριο άνοιξε στα τέλη του 1970 και προσφέρει εξαιρετική ιαπωνική κουζίνα από τότε.

Dinner by Heston Blumenthal, London, UK

611$ για δύο άτομα, 8 πιάτα


Ο Heston Blumenthal έφερε την Executive Chef Ashley Palmer-Watts για να επιβλέπει το Dinner. Στο τραπέζι του σεφ, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ομάδα να δημιουργεί μερικά από καταπληκτικά πιάτα τους, όπως σολομό με εγχυμένο τσάι και «κρέας φρούτου” , φουά γκρα και μους από συκώτι κοτόπουλου σε ένα μανταρίνι-ζελέ κέλυφος που μιμείται ένα πορτοκάλι.

Chef’s Table at Brooklyn Fare, Brooklyn, New York
612$ για δύο άτομα, περισσότερα από 15 πιάτα


Στο εστιατόριο Brooklyn Fare το οποίο έχει βραβευτεί με 3 αστέρια Michelin, το μενού γευσιγνωσίας εστιάζεται σε θαλασσινά, τόσο με ωμό ψάρι όσο και με οστρακοειδής επιλογές. Αλλάζει καθημερινά έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται τα πιο φρέσκα υλικά της εποχής και διαρκεί περίπου δύο ώρες. Καθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε όσο ο σεφ Cesar Ramirez και η ομάδα του ετοιμάζουν τα περίτεχνα πιάτα ακριβώς μπροστά σας.

Per Se, New York
620$ για δύο άτομα, 10 πιάτα


Είναι το αδερφάκι του εστιατορίου The French Laundry, το Per Se έχει ένα από τα πιο εκλεκτά μενού γευσιγνωσίας στις ΗΠΑ. Κάθε πιάτο είναι άξιο παραλληρήματος, η εξυπηρέτηση είναι άψογη και το μενού αλλάζει καθημερινά με βάση τα πιο φρέσκα συστατικά που διατίθενται. Αλλά είναι ο αστακός Nova Scotia με βούτυρο-ποσέ, του σεφ Thomas Keller που κρατά πάντα τους επισκέπτες να επιστρέφουν για περισσότερα.

Le Pré Catelan, Paris, France
632$ για δύο, 7 πιάτα


Στο Le Pré Catelan, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν άψογα πιάτα που προετοιμάζονται από τον σεφ Frédéric Anton, ενώ κάθονται κάτω από τις καστανιές που βρίσκονται στη βεράντα του εστιατορίου.Το μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων περιλαμβάνει αλμυρά πιάτα όπως ραβιόλια αστακού, κρέμα φουά γκρα, και ένα απίστευτα φρέσκο βασιλικό σορμπέ. Το εστιατόριο προσφέρει επίσης ένα μενού γευσιγνωσίας πέντε πιάτων με 496$ ανά άτομο.

Ithaa Undersea Restaurant, Alifu Dhaalu Atoll, Maldives

$ 640 για δύο, 6 πιάτα


Περικλειόμενο από γυαλί και βυθισμένο περισσότερο από 16 πόδια στο νερό, το Ithaa Undersea Restaurant διαθέτει ένα μενού γευσιγνωσίας έξι πιάτων και τη δυνατότητα που επιτρέπει στους γευσιγνώστες να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα στον ωκεανό ή μάλλον στον βυθό.Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει τα πάντα, από αστακό καρπάτσιο και ταρτάρ, από ψάρια των υφάλων μέχρι και σαφράν σε ριζότο σαμπάνιας. Υπάρχει επίσης ένα ελαφρύτερο μενού τεσσάρων πιάτων που προσφέρει το μεσημέρι και κοστίζει 195$ ανά άτομο.

Le Louis XV, Monte Carlo, Monaco
699$ για δύο άτομα, 6 πιάτα


Μία από τις πολλές εγκαθιδρίσεις του Alain Ducasse, το Le Louis XV είναι στο Monte Carlo’s Hôtel de Paris τα τελευταία 25 χρόνια. Βαθμολογία τριών αστέρων Michelin, με εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα όπως καβουρντισμένο αρνάκι Πυρηναίων και το Baba -ρούμι που σερβίρεται με ρούμι και κρέμα σαντιγί.

Maison Pic, Drôme, France
$ 722 για δύο, 9 πιάτα


Η Chef Αν-Σοφί Pic είναι μία από τις λίγες γυναίκες σεφ που διαθέτει μία κουζίνα τριών αστέρων Michelin. Στο Maison Pic, σε αυτό το βασικό μενού εννέα πιάτων περιλαμβάνει μια σειρά από απλοϊκά μοντέρνα πιάτα που κυμαίνονται από ένα εγχυμένο με βότανα ζωμό, Parmigiano σε μία μους από κερί μέλισσας, Πανακότα με άγριο μέλι. Με στρογγυλά τραπέζια που προσφέρουν ιδιωτικότητα και μεγάλους καναπέδες για μια οικεία εμπειρία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα απολαυστικό γεύμα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

L’Arpège, Paris, France
$ 766 για δύο άτομα, 12 πιάτα


Το L’Arpège του Alain Passard συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα λαχανικά για τα πιάτα του, από τον κήπο του – εννοούμε έναν κήπο πέντε στρέμματα.Τα ορεκτικά του, όλα έχουν μέχρι και τρια αστέρια Michelin, αλλά το Oeuf à la Coque είναι το πιάτο που φέρει την υπογραφή του. Είναι ελαφρά μαγειρεμένο κρόκο αυγού με κρέμα γάλακτος, σιρόπι σφενδάμου, ξύδι και μπαχαρικά. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά μερικοί επισκέπτες θα κάνουν ένα ειδικό ταξίδι στο Παρίσι μόνο για αυτό το amuse-bouche.

Restaurant de l’Hôtel de Ville, Crissier, Switzerland
773$ για δύο, 10 πιάτα


Με επικεφαλής τον σεφ Benoît Violier, αυτό το εστιατόριο των τριών αστέρων Michelin οδηγεί τους επισκέπτες μέσα σε ένα γαστρονομικό ταξίδι του χαβιαριού, μυδιών μαριναρισμένων με σαφράν, καλκανιού με τριμμένο γλυκάνισο και χορταστικών πιάτων, όπως ψητό καρέ του αρνιού με βιολετί μουστάρδα jus. Μια επιλογή από εκλεκτά τυριά προσφέρει μια ελαφριά αλλαγή στην παλέτα της γεύσης πριν από την κατάδυση στο επιδόρπιο – το οποίο είναι ένα παγωμένο δίδυμο βερίκοκων περιελουσμένα με καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια.

Urasawa, Beverly Hills, California
790$ για δύο, 30 πιάτα


Βραβευμένο με αστέρι Michelin το εστιατόριο Urasawa του σεφ Hiroyuki Urasawa είναι γνωστό για την εξαιρετικά πιάτα σούσι που ετοιμάζει στο 10 θέσεων εστιατόριο του. Ορισμένα έχουν μία εφευρετική πρόσμειξη συστατικών – όπως shabu shabu με φουά γκρα, αστακό και χτένια – αλλά τα περισσότερα είναι απλά και βασίζονται στα πιο φρέσκα συστατικά που διατίθενται.

Saison, San Francisco, California
796$ για δύο, 15-20 πιάτα (με επιλογή κρασιού επιπλέον 248$ ανά άτομο)


Το Saison προσφέρει ένα παιχνιδιάρικο και ευρηματικό μενού γευσιγνωσίας, με τα πιάτα να αλλάζουν κάθε βράδυ με βάση τα τοπικά προϊόντα και τι υπάρχει διαθέσιμο από το δικό τους κήπο. Μερικά πιάτα δείγμα από το μενού του σεφ Joshua Skenes περιλαμβάνουν φουά γκρα ζαχαρωτά, φύλλα στρειδιών με κρέμα, λεπτές φέτες βοδινού κρέατος συτεμένο ογδόντα ημερες ενώ συμπληρώνονται με βινεγκρέτ σόγιας.

Alain Ducasse au Plaza Athenee, Paris, France (TIE)
856$ για δύο άτομα, 5 πιάτα


Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας, το φαγητό στο Alain Ducasse στο Plaza Athénée γίνεται με απλά αλλά αξέχαστα συστατικά. Αγαπημένα πιάτα περιλαμβάνουν καραβίδες σερβιρισμένες σε κρύο χαβιάρι και φουά γκρα ραβιόλια.

Restaurant Le Meurice Alain Ducasse, Paris, France
(TIE)
856$ για δύο, 6 πιάτα


Το εστιατόριο Le Meurice Alain Ducasse, που διευθύνεται από τον σεφ Alain Ducasse και Executive Chef Christophe Saintagne, σερβίρει την γνωστή μεγάλη γαλλική κουζίνα. Το εστιατόριο στεγάζεται σε πολυτελή διακόσμηση που μοιάζει με τα βασιλικά διαμερίσματα των Βερσαλλιών, προσφέρει στους επισκέπτες ένα μενού συλλογή που περιλαμβάνει αστακό, λαχανικά μαγειρεμένα σε κρούστα αλατιού, και κότα ελεύθερης βοσκής με αλμυρά μανιτάρια.

Joël Robuchon, Las Vegas, Nevada

890$ για δύο άτομα, 18 πιάτα


Ακόμα και το βούτυρο θα τινάξει στον αέρα τους γευστικούς κάλλικες στο Joël Robuchon. Κάθε πιάτο που ετοιμάζεται από τον σεφ Robuchon είναι πλούσια γευστικό, με κάθε συστατικό σε αντίθεση με μαεστρία. Le Caviar (ένα πιάτο τριών λεπτών κουσκούς) και Osetra χαβιάρι (με λεία κρέμα κουνουπίδι και ζελέ πράσινων σπαραγγιών) είναι και τα δύο ιδιαίτερα αγαπημένα.

Masa, New York, New York
900$ για δύο άτομα, 20-25 πιάτα


Ο Masa Takayama είναι ο φημισμένος σούσι σεφ πίσω από αυτό το εστιατόριο της Νέας Υόρκης, κατέχει μερικά από της υψηλότερης ποιότητας ιαπωνικά φαγητά που έχει να προσφέρει η Αμερική. Αν πάτε, να προσπαθήσετε και να καθίσει στο μπαρ και να παρακολουθήσετε τον Masa να δημιουργεί ο ίδιος τα πιάτα, από ριζότο με διπλωμένα με uni και τρούφες σε πλάκες από φουά γκρα μαγειρεμένο σε μια κατσαρόλα shabu-shabu.

Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan
905$ για δύο, 12 πιάτα


Το Kitcho διευθύνεται από τον σεφ Kunio Tokuaka, ο οποίος σερβίρει το κάθε πιάτο ως ένα έργο τέχνης. Τα πιάτα σερβίρονται σε ανεκτίμητες αντίκες σκεύη με τοπικά και εποχιακά συστατικά και το εστιατόριο προσφέρει όμορφη θέα στα κοντινά ποτάμια και στους λόφους. Στο εσωτερικό, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά δωμάτια τατάμι με ξεχωριστό κήπο για μια πιο οικεία εμπειρία.

Guy Savoy, Paris, France
1,104$ για δύο άτομα, 18 πιάτα

Ο Guy Savoy διαχειρίζεται το επώνυμο εστιατόριο του με την ακρίβεια, την αφοσίωση και την φινέτσα αντάξια ενός από τα πιο ακριβά μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο. Το μενού των 18 πιάτων, των 490€ «Καινοτομίες, Εμπνεύσεις» περιλαμβάνει μια σούπα αγκινάρας με μαύρη τρούφα καθώς και αστακό που σερβίρεται στο κέλυφος του μαγειρεμένος με καρδιά φοίνικα.

Ultraviolet, Shanghai, China
Ξεκινά από 1.254$ για δύο, 20 πιάτα (συμπεριλαμβανομένων των ποτών)


Το Ultraviolet είναι ένα πειραματικό εστιατόριο του σεφ Paul Pairet, όπου ένα τετράωρο γεύμα σερβίρεται με τη συνοδεία ήχου και εικόνας. Το πλατώ του Pairet των fish and chips παρουσιάζεται καθώς σταγόνες βροχής πέφτουν στους τοίχους και μουσική από τους Beatles παίζει στο παρασκήνιο.

Sublimotion, Ibiza, Spain
3.377$ για δύο, 20 πιάτα


Το Sublimotion, που βρίσκεται στο Hard Rock Hotel στην Ibiza, διευθύνεται από τον σεφ Paco Roncero και περιλαμβάνει ένα εκτενές τριών ωρών μενού γευσιγνωσίας για 12 άτομα. Με περίπου 25 μέλη προσωπικού, έτοιμοι να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, η γευστική εμπειρία περιλαμβάνει τα πάντα, από DIY κοκτέιλ, προβολές 360ο , τραπέζια με φωτισμό νέον, ενώ τα πιάτα ενσωματώνουν πειραματικές τεχνικές.