Η ιστορία του εν λόγω εδέσματος είναι αποτέλεσμα πρόσμιξης πολλών λαών μεταξύ τους οι οποίοι το ενέταξαν στις διατροφικές τους συνήθειες, ο καθένας σε διαφορετική εκδοχή. Από τη σερβική και την τουρκική, μέχρι την ελληνική, τη βουλγάρικη και τη σεφαραδίτικη αλλάζουν μόνο τα συστατικά καθώς η τεχνοτροπία μένει ίδια.

Συναντάμε διάφορες ονομασίες στις βαλκανικές χώρες όπως cevapcici (σέρβικα), cig kofte (τούρκικα), κεμπάπ κ.ά ενώ η κλασική ελληνική συνταγή όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια περιλαμβάνει εκτός από τον κιμά, κρεμμύδι, ψίχα ψωμιού, αβγά και μαϊντανό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται κύμινο, λευκό κρασί ή μοσχοκάρυδο. Επιπλέον, πέρα από την τελειοποίησή του από τους κατοίκους των Βαλκανίων αξίζει να πούμε ότι δεν είναι ένα φαγητό που επινοήθηκε πρόσφατα. Με το διαφορετικό όνομα «μύμα» όπως εμφανίζεται στα αρχαία ελληνικά συγγράμματα, συνήθως επρόκειτο για μείγμα από κρέας, θαλασσινά, ψάρια ή λαχανικά που κοπανίζονταν στο γουδί ή ψιλοκόβονταν. Κατόπιν εμπλουτιζόταν με λίγο πλιγούρι, διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, και τηγανιζόταν ή ψηνόταν στη σχάρα τυλιγμένο σε φύλλα συκιάς ή αμπελόφυλλα.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 20 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα ως κυρίως με λίγη φρεσκοκομμένη σαλάτα έχουμε ένα απολαυστικό γεύμα

Υλικα
200γρ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
250γρ. νερό
1 κ.σ. σόδα
1 πρέζα ζάχαρη
500γρ. κιμάς βόειος (ιδανικός κιμάς είναι εκείνος που το ποσοστό λίπους είναι λιγότερο από 20%)
700γρ. χοιρινός κιμάς
180γρ. κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο στο Multi
15γρ. μαϊντανό
15γρ. ζωμός βοδινού σε σκόνη
3-4 φύλλα μέντας ή δυόσμο
3 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
½ κ.γ. κάρυ (το πιο αρωματικό είναι Ινδιών)
½ κ.γ. ταντούρι
1 κ.γ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
16 γρ. πελτές ντομάτας
40γρ. νέα φυτινή λιωμένη ή βούτυρο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
20γρ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Αλεύρι για το πανάρισμα
Σπορέλαιο για τηγάνισμα σε φριτέζα ή ελαιόλαδο για το τηγάνι
Διαδικασία 
Σε αυτά τα αφράτα και ζουμερά κεφτεδάκια το μυστικό είναι να πολτοποιηθούν τα υλικά για να δώσουν την απαιτούμενη υγρασία στο μείγμα.
Ξεκινάμε τοποθετόντας το ψωμί μαζί με το νερό, τη σόδα και τη ζάχαρη στο multi και πολτοποιούμε. Το μείγμα θα είναι ένας παχύρευστος χυλός.
Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει.
Εν το μεταξύ βάζουμε στο Multi το κρεμμύδι – σε κομμάτια και πολτοποιούμε μαζί με το μαιντανό, τα φύλλα μέντας, το ζωμό βοδινού, το σκόρδο, τη σκόνη μουστάρδας, τον πελτέ, το θυμάρι, το ταντούρι, το κάρυ, το αλάτι και τον πελτέ ντομάτας. Φτιάχνουμε ένα μείγμα που είναι ομοιογενές
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους δύο κιμάδες, το μείγμα με το κρεμμύδι και το μείγμα με το ψωμί. Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη φυτίνη ή το βούτυρο και ζυμώνουμε το μείγμα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να δέσουν τα υλικά.
Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε σε κεφτεδάκια – όσο πιο μικρά τόσο πιο τραγανά – περνάμε λίγα λίγα από το αλεύρι και τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά ανάλογα το πόσο μεγάλα είναι μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από το τηγάνι και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-