Ένας γλυκός θησαυρός σε σχήμα S, από το νησάκι Μπουράνο.

To νησάκι Μπουράνο, βρίσκεται απέναντι από την Βενετία, είναι γνωστό για τις δαντέλες και τα χαρακτηριστικά σπίτια του. Περπατώντας στα δρομάκια και διαβαίνοντας τα κανάλια απολάμβανα ένα πολύχρωμο κολάζ. Έμαθα μάλιστα ότι ο κάθε κάτοικος δεν βάφει το σπίτι του ό,τι χρώμα θέλει αλλά λαμβάνει ειδική άδεια από τον Δήμο για το χρώμα που θα επιλέξει.


Χαμένος στον χρόνο και στην ομορφιά του Μπουράνο, η ξαφνική μυρουδιά βουτύρου με επανέφερε στην πραγματικότητα και μ’ έκανε να σταματήσω σ έναν παραδοσιακό φούρνο.Εκεί ανακάλυψα τα παραδοσιακά κουλουράκια του Μπουράνο. Έχουν πολλές ονομασίες και αντίστοιχα σχήματα. Bussolà τα πιο μεγάλα στρογγυλά, buranelli σε σχήμα ημισελήνου και τα Burano’s essi σε σχήμα S.
Η ιστορία λέει ότι τα θρεπτικά αυτά κουλουράκια τα έφτιαχναν οι γυναίκες για τους ψαράδες συζύγους που έφευγαν για αρκετές μέρες από το νησί και ήθελαν να έχουν μαζί τους τροφές που να αντέχουν. Μάλιστα λέγεται ότι είναι τόσο αρωματικά που οι νοικοκυρές τα έβαζαν στις ντουλάπες με τα ρούχα για να τα αρωματίζουν.


Ανοίγοντας το σακουλάκι κατάλαβα γιατί τα κρατούσαν στις ντουλάπες. Το άρωμα τους είναι πραγματικά μαγικό.

Όσο για τη γεύση τους…
Τραγανά στο εξωτερικό και πιο αφράτα στο εσωτερικό, δίνουν μια ηδονική αίσθηση στα δόντια. Στη συνέχεια το στόμα πλημμυρίζει από τη γεύση της βανίλιας και του βουτύρου, ενώ στο τέλος και για πολύ ώρα μετά μένει η επίγευση του λεμονιού.


H συνταγή που μου έδωσαν είναι η ακόλουθη. Σας τη μεταφέρω αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είναι πλήρης διότι είναι σαφές πως κάποιο μυστικό θα πρέπει να μείνει και στο νησί.

Υλικα1 kg. αλεύρι
12 κρόκοι αυγών
600 γρ ζάχαρη
300 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιά
βανιλλίνη
λίγο ρούμι ή γκράπα (προτείνω τη δεύτερη επιλογή)
Άρωμα λεμονιού (ή ξύσμα από ένα λεμόνι)
Μια πρέζα αλάτι

ΔιαδικασίαΧτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, προσθέτοντας το βούτυρο, το αλεύρι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά γρήγορα μέχρι να δέσει το μείγμα. Το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο και στη συνέχεια πλάθουμε τα μπισκότα στο επιθυμητό σχέδιο. (εγώ προτιμώ το S).
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των μπισκότων, αλλά μια καλή πρόταση είναι να μην τα βγάλουμε από τον φούρνο πριν αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Αν δεν τα καταφέρετε στην εκτέλεση της συνταγής, δείτε το απλά ως αφορμή για να «πεταχτείτε» μέχρι το Μπουράνο.

Παναγιώτης Κακολύρης – Κείμενο / Φωτογραφείες