Μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.)

Δένδρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, μιας και τα είδη αυτά των δένδρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.λ.π. και φυσικά εννοόυμε τις μάυρες τρούφες, τα ακριβότερα μανιτάρια του κόσμου.

Όμως οι μαύρες τρούφες δεν είναι απλώς γευστικές. Παράγουν ένα χημικό στοιχείο παρόμοιο με τη δραστική ένωση της μαριχουάνας. Ένα είναι το σίγουρο με τις τρούφες. Όπως κάθε δυνατή ναρκωτική ουσία, έτσι και για τις αυτές ισχύει το ίδιο. Μια δοκιμή και μπορεί να είσαι εξαρτημένος για πάντα στη γεύση τους και πολύ συχνά η μεταβίβασή τους στον επιθυμητό προορισμό γίνεται λαθραία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη υπάρχει ακόμα ένας τρόπος να υποστηριχτεί η ιδιότητα των τρουφών ως ουσίες παρόμοιες με εκείνες των ναρκωτικών. Ιταλοί μελετητές βρήκαν πως η μαύρη τρούφα, εκτός των άλλων, παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ανανδαμίδιο, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία παρόμοια με τη δραστική ουσία της μαριχουάνας, η τετραϋδροκανναβινόλη ( THC ).

‘Ένας από τους συντελεστές της μελέτης ο Mauro Maccarrone είναι καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο Campus Bio – Medico, όπου μας εξηγεί πως η ιδέα προέκυψε από προηγούμενη έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος με τους συναδέλφους και ήταν σχετική με τη διαδικασία σύνθεσης της μελανίνης. «Εν συντομία, διαπιστώσαμε πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών των λιπιδίων, των ενδοκανναβινοειδών και της ποσότητας μελανίνης η οποία και επηρεάζεται ή ακόμα και συσχετίζεται με το στάδιο ωρίμανσης της τρούφας. Αλλά σε αντίθεση με το ανθρώπινο δέρμα, οι τρούφες δεν έχουν υποδοχείς για τα ενδοκανναβινοειδή, οι οποίοι είναι σημαντικοί για έναν μεγάλο αριθμό διεργασιών».

«Έτσι ενδιαφερθήκαμε για αυτά τα μη αναμενόμενα ευρήματα- όπου οι τρούφες έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και μηχανισμούς και τα ένζυμα ή ενισχύουν τα σήματα αυτά ή τα καταστρέφουν. Είναι συναρπαστικό όλο αυτό το εύρημα» συμπληρώνει. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το ανανδαμίδιο που υπάρχει στις τρούφες, όχι μόνο ελέγχει τη σύνθεση μελανίνης, αλλά μπορεί να έχει και μια πρόσθετη λειτουργία. Από τη στιγμή που αποδείχτηκε πως οι τρούφες δεν διαθέτουν υποδοχείς ώστε να δεσμεύσουν το ανανδαμίδιο, οι ερευνητές άρχισαν να πιστεύουν πως ο μηχανισμός αυτός ήταν – πριν την εξέλιξη τους- εκείνος που προσέλκυε τα ζώα που είχαν υποδοχείς για ενδοκανναβινοειδών ώστε να τις τρώνε. Όταν τα ζώα όπως οι χοίροι ή οι σκύλοι οσφρίζονται την τρούφα, καταλήγουν σε αιθέρια μέθη και έτσι μπορούν να τις ανακαλύψουν.

Παρόλο που οι τρούφες στην ιστορία υπήρξαν πιθανώς πρωτίστως της κάνναβη, η έρευνα των συσχετισμών των ουσιών είναι πολύ πρόσφατη και πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Raphael Mechoulam οργανικού χημικού ο οποίος είχε απομονώσει THC είκοσι χρόνια νωρίτερα.

Όπως κι αν έχει το άρωμά της τρούφας είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, και ιδίως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.). Από τώρα και στο εξής μπαίνει και στη λίστα των απαλών ναρκωτικών που φέρνουν ευεξία…

Tags : food blog