Μία πολύ νόστιμη συνταγή που ξεχειλίζει τη γεμάτη γεύση των τυριών και γίνεται πικάντικη όταν η γλώσσα συναντά το χοιρομέρι. Μπορεί να σερβιριστεί ώς συνοδευτικό ή ακόμα και ώς κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από μικρή σούπα ή σαλάτα.

Η κριτσανιστή τάρτα είναι απίθανη και η συνταγή αυτή αν την ακολουθήσετε κατά βήμα πετυχαίνει ΠΑΝΤΑ! Μην παρακάμψετε το στάδιο της ψύξης της ζύμης. Δοκιμάστε να φτιάξετε την τάρτα από ένα απλό γεύμα για τους αγαπημένους σας μέχρι ένα εορταστικό γεύμα με τους φίλους σας… θα την αγαπήσετε!!!!

Καταγωγή: Γαλλία | Χρόνος μαγειρέματος: 35′ | Χρόνος αναμονής: 1 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκατοστών

Υλικα για τη ζύμη της τάρτας
200 γρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. κορν φλάουρ
100γρ. μαργαρίνη
100γρ. βούτυρο
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ βαλσαμικό ξύδι
50 γρ. νερό
για τη γέμιση
500γρ. ανθότυρο νωπό
350γρ. χοιρομέρι κομμένο σε κύβους
200γρ. μπλε τυρί Δανίας
6 αυγά μέτρια χτυπημένα (180γρ. περίπου)
400ml. φρέσκο γάλα
1/3 κ.γ. λάδι τρούφας λευκής (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ½ κ.γ. σκόρδο για να αποδώσουμε την πικάντικο άρωμα)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Λίγο έξτρα βούτυρο για την επάλειψη της ταρτιέρας

Διαδικασία Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το corn flour. Έχουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη στο ψυγείο και αν είναι δυνατόν για 10’ λεπτά στην κατάψυξη. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και τοποθετούμε στο μπολ. Την παγωμένη μαργαρίνη τη διαχωρίζουμε σε μικρές ποσότητες με ένα κουταλάκι και την προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά. Βάζουμε και τα άλλα υλικά της ζύμης, ζάχαρη, αλάτι, κρόκο αυγού, βαλσαμικό ξύδι και το νερό.

Αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια, προσπαθώντας να την μετατρέψουμε σε ένα θρυμματιστό μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού και να μην ζεσταθεί πολύ με το πλάσιμο το βούτυρο και η μαργαρίνη. Όσο πιο παγωμένο είναι το βούτυρο, τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και γίνουν μια μάζα, την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Επαλείφουμε την ταρτιέρα με λίγο βούτυρο. Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετόυμε ανάμεσα σε 2 χαρτιά αντικολλητικά κουζίνας. Την πιέζουμε με τον πλάστη να «κάτσει» και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα. Αφαιρούμε από τη μία πλευρά το χαρτί και με αυτή την πλευρά τοποθετούμε τη ζύμη στην ταρτιέρα. Αφαιρούμε και το άλλο χαρτί και στρώνουμε με τα δάκτυλα τη ζύμη. Τρυπάμε πολλές φορές την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης, τα τυριά να είναι ψιχουλαστά και τα αβγά χτυπημένα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την τάρτα. Ψήνουμε στους 170ο C (αν έχουμε τη δυνατότητα βάζουμε κάτω αντίσταση και αέρα) και ψήνουμε για 40 λεπτά. Σερβίρεται και ζεστή και κρύα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-