Θα έπρεπε να έχουν παντρευτεί από τη φύση, αφού έχουν μια τόσο απόλυτη σχέση εξάρτησης. Είναι ιδανική μιας και το ένα βγάζει τον καλύτερο εαυτό του άλλου.

Η ζουμερή σάρκα του δαμάσκηνου πασπαλίζεται από την γλυκόπιπεράτη και αρωματική κανέλα και η χαρακτηριστική γεύση μένει αξέχαστη!

Αναφέρεται πως, σύμφωνα με έναν μύθο, ο θεός Ερωτας βουτούσε τα βέλη του σε χυμό από δαμάσκηνα προκειμένου να γίνουν ανίκητα.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Ε. Ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος αναφέρει: «Κύρια αντιοξειδωτική πηγή του αποξηραμένου δαμάσκηνου αποτελούν οι φαινόλες, οι οποίες ανευρίσκονται με μέση συγκέντρωση 1840 mg/kg. Οι φαινολικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο δαμάσκηνο ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς αποτρέπουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Επιπλέον, το αποξηραμένο δαμάσκηνο περιέχει αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Κατέχουν εξέχουσα θέση στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια στη μείωση του οξειδωτικού στρες».

Εσείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Μια εύκολη τάρτα και έχουμε αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό στον ουρανίσκο μας, ένα γρήγορο και υπέροχο γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια μας… γιατί η μαγειρική δεν θέλει κόπο, μόνο τρόπο!!!!

Χώρα Προέλευσης: Διεθνές | Χρόνος Μαγειρέματος: 25′ | Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα180 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
2 αβγά
15 ml sour cream (αν δεν μπορείτε να τη βρείτε ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πως τη φτιάχνουμε πανέυκολα)!
1 πρέζα αλάτι
5 ml χυμός λεμονιού & ξύσμα από 1 λεμόνι
350 γρ. γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

Για το toping
600γρ. δαμάσκηνα φρέσκα
½ κ.γ. κανέλα
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Διαδικασία Για τη βάση: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, όλα τα υλικά που αναγράφονται πιο πάνω για τη βάση και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το πιέζουμε για να γίνει συμπαγές.

  • Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε πρώτα στη μέση και ακολούθως σε τέταρτα.
  • Τα στερεώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση (ζύμη) που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε τα δύο είδη ζάχαρης με την κανέλα και πασπαλίζουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να κριτσανίσει ελαφρά η βάση και να στέκεται.
  • Σερβίρουμε ΙΔΑΝΙΚΑ με λίγο χτυπημένη σαντιγί… Αξέχαστη απόλαυση!