48FoodStreet

Μία εντυπωσιακή, εύκολη αλλά και νόστιμη σαλάτα με βασικό υλικό το κους – κους το οποίο είναι μια τέλεια -και όχι μόνο- συνοδευτική πρόταση. Αν πλέον αναζητάτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα είδη ρυζιών ή πατάτες, κάτι εύκολο και εύγευστο τότε το κους κους έρχεται να σας λύσει τα χέρια!

Το κους κούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του Μαροκινή παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Το κους κούς που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι συνήθως προβρασμένο και έτσι έχει πολύ μικρό χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με άλλα ζυμαρικά ή είδη ρυζιού.

Καταγωγή: Διεθνές  |Προετοιμασία: 5′ | Χρόνος μαγειρέματος: 5-7′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 8-10 ποτήρια του κρασιού

Υλικα 300 γρ. κους κους (το βρίσκουμε εύκολα σε φακελάκια των 100 γρ.)
250 γρ. σουρίμι (καβουρόψιχα) κομμένο σε κύβους
800 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
3 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.σ. βούτυρο
100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη τουρσί
150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
Φύλλα ρόκας
Για το ντρέσινγκ
Χυμός από 1 πορτοκάλι (50 ml. περίπου)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο
1 κ.γ. μέλι
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία Βράζουμε το ζωμό και τον αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τα σακουλάκια με το κους κους στο ζωμό (ή αν έχουμε πάρει χύμα το ρίχνουμε όπως είναι μέσα στον ζωμό) και αφήνουμε για 2-3 λεπτά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Βγάζουμε τα σακουλάκια, τα αδειάζουμε το κους κους σε μια μεγάλη πιατέλα και το απλώνουμε να ξαχνίσει.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε όσο είναι ζεστό για να λιώσει πιο εύκολα και να μην κολλάει. Απλώνουμε στην πιατέλα και πάλι και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, την καβουρόψιχα, το καλαμπόκι και την πιπεριά και μοιράζουμε στα ποτήρια και από επάνω βάζουμε τα φύλλα ρόκας. Χτυπάμε στο multi όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και μοιράζουμε ισόποσα στα ποτήρια.

Tip Για να παραμείνουν τα φύλλα της ρόκας «ζωντανά» και να μην μαραθούν, ρίχνουμε το ντρέσινγκ, λίγο πριν να σερβίρουμε με ένα κουτάλι ή για μην λερώσουμε τα ποτήρια με μια σύριγγα χωρίς βελόνα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-