Ένα πεντανόστιμο πιάτο που αξίζει να το δοκιμάσετε! Κάντε εύκολα μία gourmet προσέγγιση στο καλαμάρι αλλά χωρίς αμφίβολο αποτέλεσμα. Αντιθέτως θα το λατρέψετε.

Καταγωγή: Μεσόγειος | Χρόνος μαγειρέματος: 10′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 6 άτομα

Υλικα1500 γρ. καλαμαράκια φρέσκα (ή κατεψυγμένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 με 1/5 ματσάκι ρόκα με τρυφερά φύλλα. Όταν τα ψιλοκόβουμε είναι περίπου 2 φλιτζάνια του τσαγιού.
90 γρ. παρμετζάνα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
120 γρ. χοντροκοπανισμένα καρύδια
1 κ.σ. χυμός μοσχολέμονου (γίνεται και με χυμό λεμονιού)
1κ.σ. ξύσμα από λεμόνι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλιτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο

Διαδικασία Προετοιμασία καλαμαράκια.
Αφαιρούμε τα εντόσθια, το σακουλάκι με το μελάνι και τα μάτια. Κρατάμε στην άκρη τα πλοκάμια και βγάζουμε το διαφανές κόκκαλο και τη μεμβράνη. Γυρίζουμε το σώμα το μέσα έξω για να αφαιρέσουμε τυχόν άμμο και ξανά γύρισμα όπως ήταν αρχικά. Κόβουμε το σώμα σε μέτριες λωρίδες. Πλένουμε καλά το σώμα και τα πλοκάμια τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.

Πέστο ρόκας.
Χτυπάμε στο μπλέντερ την ψιλοκομμένη ρόκα, τα καρύδια και το σκόρδο για 2 λεπτά. Δεν σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σιγά-σιγά σαν «χορδή» το 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα λείο και πυκνό αποτέλεσμα. Ρίχνουμε και την παρμετζάνα, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται. Προσθέτουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200ο . Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια. Φροντίζουμε να ανακατευτούν όλα με το ελαιόλαδο και τα απλώνουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε για 3-5’ λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστά τα αναμυγνείουμε με σαλτσα πέστο, έτσι ώστε η σάλτσα να ζεσταθεί ελαφρώς. Σερβίρουμε αμέσως.
Tip Η σάλτσα πέστο μπορεί να αποθηκευτεί σε γυάλινο βάζο και να μείνει στο ψυγείο για αρκετές ημέρες μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

<!–more–