ΠΙΤΕΣ

Στριφτή κασερόπιτα

Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 8.000 π.χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν, για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και η προβατίνα.

Χίλια χρόνια μετά στην βόρειο Ευρώπη εξημερώνεται η άγρια αγελάδα και τα ζώα αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα κοπάδια που οι νομάδες χρησιμοποιούσαν για το κρέας τους και το γάλα τους. Πολλές χιλιάδες χρόνια μετά, γύρω στην τέταρτη χιλιετηρίδα π.χ. εμφανίζεται η κατσίκα και η προβατίνα στις ακτές της Μεσογείου.

Η ιστορία του τυριού ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης. Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας όταν ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια. Ο Μύθος λέει ότι όταν ο Δίας θέλοντας να χαρίσει την τέλεια αθανασία στον γιο του Ηρακλή, ζήτησε από την ΗΡΑ να τον θηλάσει. Η ζηλιάρα σύζυγος αρνήθηκε μια και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν ήταν δικό της παιδί. Τότε με διαταγή του Δία οι ουρανοί άρχισαν να τρέχουν γάλα για να θηλάσει το παιδί. Από τότε έμειναν στον ουρανό οι «Γαλαξίες» Ελάτε σήμερα εμείς να φτιάξουμε μια λαχταριστή κασερόπιτα, τραγανή και βελούδινη στη γέμιση, καταπληκτική

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 10’ Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15-50 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: Για ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών

Υλικα
6 φύλλα για πίτα χωριάτικα λεπτά ή 8 Βυρητού
60 γρ. ελαιόλαδο.
3 αβγά
150 γρ. ένταμ τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
200γρ. κασέρι τριμμένο
500 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
50 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
3 κ.σ. αλεύρι αδύνατο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ιδανικά χρησιμοποιούμε το λευκό πιπέρι)
Για την επάλειψη
1 αυγό μεγάλο – 60γρ. περίπου
120 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
Διαδικασία 
Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Σε μα ευρύχωρη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σε ένα μικρότερο σκεύος ζεσταίνουμε το γάλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να δημιουργήσουμε παχύ χυλό με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα στον χυλό και ανακατεύουμε. Όταν ρίξουμε όλο το γάλα και ενσωματωθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια μπασίνα χτυπάμε τα 3 αβγά και προσθέτουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ενώνουμε τα δυο μείγματα, αυτά των τυριών με την μπεσαμέλ.

Βάζουμε όλα τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο και κόβουμε το σε τρεις ισομεγέθεις λωρίδες. Στο κάτω μέρος της κάθε λωρίδας και κατά μήκος βάζουμε τη γέμιση, όχι όμως μεγάλη ποσότητα γέμισης, για να έχουμε το περιθώριο να την τυλίξουμε.

Επαλείφουμε με ελαιόλαδο γύρω-γύρω ελαφρώς τη λωρίδα αυτήν, αναδιπλώνουμε τις δύο άκρες (δεξιά κι αριστερά) προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση από τα πλάγια και τυλίγουμε το μακρόστενο αυτό ρολό: πιάνουμε τις δύο άκρες του, το στρίβουμε ελαφρά και σχηματίζουμε έναν κύκλο, ανοιχτό ή πιο κλειστό. Τοποθετούμε τα στριφτά ρολά σε λαδωμένο ταψί.

Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη σε ένα μπολ το ένα αβγό για την επικάλυψη και το γάλα και περιχύνουμε την κασερόπιτα. Ψήνουμε στους 160ο C για 45-50 λεπτά μέχρι να κριτσανίσει και να πάρει χρώμα η πίτα. Μην βάλετε δυνατό φούρνο γιατί θα σας καεί από έξω και μέσα δεν θα έχει ψηθεί.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-