ΠΙΤΕΣ

Σπιτικές πίτες για τυλιχτά

Αξίζει τον κόπο να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε πίτες για τυλιχτά στο σπίτι;

Θα πει κάποιος πως στα καταστήματα τροφίμων υπάρχουν άπειρες και πολύ νόστιμες πίτες σε μικρό σχετικά κόστος. Οι εποχές αλλάζουν όμως και έχουμε αρχίσει και πάλι να γυρίζουμε στα παλιά. Αγαπημένα παλιά θα έλεγα.

Τότε που το ψωμί της γιαγιάς γέμιζε το σπίτι θαλπωρή και τα κουλούρια με το σμυρνιό μύριζαν μέχρι την απέναντι αυλή. Έτσι συμβαίνει και με τις πίτες, ζεστές αρωματικές φουσκώνουν στον φούρνο και είναι διαφορετικές και διαφορετικά γευστικές από εκείνες τις έτοιμες… Σαββατοκύριακο έρχεται, λίγο χρόνο ίσως έχουμε, ας κάνουμε κάτι σπιτικό… Γεμίστε τις κλασσικά με μπιφτεκάκια, ή χοιρινά καλαμάκια ή κεμπάπ, shawarma, αλλά αφήστε και τη φαντασίας σας να οργιάσει…. μαρμελάδα, μερέντα, μέλι με καννέλα. Οι πίτες αυτές φουσκώνουν και διαχωρίζονται στη μέση τους σαν φάκελοι έτοιμοι να προσθέσετε ότι φανταστείτε. Θα ξετρελλαθείτε με το αποτέλεσμα….

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 30 | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: 8τμχ. Διαμέτρου 16-17 εκατοστών

Υλικα
2 κ.γ. ξηρή μαγιά
½ κ.γ. ζάχαρη
35γρ. αλεύρι ολική άλεσης
310γρ. Βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
2κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία 
Βάζουμε 1 κούπα χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά. Συμπληρώνουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς και ¼ της κούπας από το βιολογικό αλεύρι μιας χρήσεως και ανακατεύουμε καλά ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό μέρος χωρίς να το σκεπάσουμε για περίπου 15 λεπτά έως ότου το μίγμα να γίνει αφρώδες και με φυσαλίδες.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βιολογικό αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα τραχύ μίγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και ξαναζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσπαθούμε κατά το ζύμωμα να μην προσθέτουμε κι άλλο extra αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη να παραμείνει μαλακή και υγρή. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να βάλουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη καλά κλεισμένη και να την αφήσουμε στο ψυγείο για όσες ώρες μπορούμε, καλό θα ήταν κι όλο το βράδυ.
Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Τότε βάζουμε τη ζύμη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, το κλείνουμε καλά με μεμβράνη και με μια πετσέτα κουζίνας. Τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό κι όχι καυτό μέρος. Αφήνουμε για μια ώρα ώσπου η ζύμη να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνουμε το φόυρνο στους 240ο C και τοποθετούμε ένα επίπεδο ταψί και από πάνω μια χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και ζύμωνουμε και πάλι για λίγα λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μερίδες και ανοίγουμε μία μία με τον πλάστη στα 16-17 εκ διάμετρο. Τα κομμάτια της ζύμης που δεν ανοίξαμε ακόμα τα σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
Πριν να ψήσουμε τις πίτες πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η επιφάνεια με το χαρτί ψησίματος έχει ζεσταθεί πολύ καλά. Κάθε μία από τις πιτούλες την ακουμπάμε προσεκτικά στο φούρνο πάνω στο χαρτί ψησίματος και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Στα 2 λεπτά βλέπουμε πως φουσκώνουν. Γυρίζουμε για 2 ακόμα λεπτά και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε για όλες τις πίτες.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-