HEALTHY & DIETVEGETERIANΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑΝΗΣΤΙΣΙΜΑΟΣΠΡΙΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑΣΟΥΠΕΣΣυνταγές ΜαγειρικήςΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Σούπα μανιταριών με ταχίνι

Το ταχίνι, έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.

Σούπα με μανιτάρια και με ταχίνιΣούπα με μανιτάρια, εύκολη και γρήγορη συνταγή

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεϊνών. Το Ταχίνι από την άλλη είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).

Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης. Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 45 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα
400γρ. μανιτάρια Agaricus
400γρ. πλευρώτους
40ml ελαιόλαδο
1κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 πράσο μέτριο ψιλοκομμένο
1 ½ lt. Ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών για τους Vegan
100γρ. ρύζι άγριο
80ml λευκό ξηρό κρασί
½ κούπα άνηθο
Ζεστ από 1 λεμόνι
χυμό από 2 λεμόνια
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι & πιπέρι
6 κ.σ. ταχίνι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τυχόν χώμα και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Στραγγίζουμε από το λάδι και κρατάμε στην άκρη.

Λιώνουμε το βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη ρίχνουμε και το ζωμό, καθώς και το ρύζι.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα – πάντα σε μέτρια φωτιά- το ζεστ, το χυμό λεμονιού, το άνηθο τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στην ποσότητα που μας αρέσει. Αφήνουμε σσε βρασμό για 20-25 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και σε κάθε πιάτο προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-