Γιατί μια μερίδα 85 γραμμαρίων σουπιάς παρέχει περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης δηλαδή σχεδόν το 55% με 60% της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνη.

Μετά τη κατανάλωση τροφίμων, οι πρωτεΐνες διασπώνται στο πεπτικό μας σύστημα σε μικρότερα τεμάχια και στη συνέχεια μετατρέπονται σε αμινοξέα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τα αμινοξέα για την ανάπτυξη και συντήρηση των κυττάρων. Τα αμινοξέα είναι επίσης απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, των παιδιών και των εφήβων.

Τη συνδυάζουμε με φάβα και αμύγδαλα! Ναι, αμύγδαλα και φτιάχνουμε ένα τόσο θρεπτικό και υγιεινό πιάτο, απόλυτα μεσογειακό μα προπάντων απόλυτα νόστιμο!

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες:

Υλικα

800 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο + 30 ml για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
150ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. ούζο
½ κούπα ψιλοκομμένο μάραθο + λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
χυμός από 1 λεμόνι
800ml λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
Ελαφρύ αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη φάβα
200 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι ξερό
60 ml. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

60γρ. αμύγδαλα λευκά

Διαδικασία 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2-3κ.σ. ελαιόλαδο με το κρεμμύδι να σωταριστεί και προσθέτουμε τις σουπιές. Τις σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 30-35 να σιγοβράσουν. Ρίχνουμε το ούζο, το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Χτυπάμε στο multi τα 40ml ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τις σουπιές.

Ρίχνουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να την καλύπτει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ματσάκι σέλινου και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε στο μπλέντερ έως ότου έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα με υφή πουρέ.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί τα αμύγδαλα. Αφήνουμε για 5 λεπτά να καβουρντιστούν. Σερβίρουμε τη φάβα με τις σουπιές και τη σάλτσα τους και διακοσμούμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και λίγα φύλλα μάραθου.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-