Σε κάποια μέρη της χώρας μας το λένε «μπράσκα» και μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ψαράδες δεν του είχαν καμιά εκτίμηση, γι’ αυτό και όταν το έβρισκαν στα δίχτυα τους το ξαναπετούσαν στη θάλασσα.

Εξ αιτίας του τεράστιου και δύσμορφου κεφαλιού της, που φαντάζει δυσαρμονικό σε σχέση με το σώμα της, η πεσκαντρίτσα ή πεσκανδρίτσα, πήρε τ’ όνομά της από το ιταλικό rana pescatrice (βατραχίνα- ψαρού*) το οποίο στην ουσία συναντά το άλλο της όνομα «βατραχόψαρο», που είναι ένα από τα πολλά και μάλλον υποτιμητικά ονόματα που της έχουν δώσει λόγω της άσχημης όψης της: μπράσκα, σκερπελέτσο, σκλεμπού, φανάρι και φλάσκα. Οι παλιοί ψαράδες της Κιμώλου μάλιστα λένε, όσο πιο άσχημη, τόσο πιο νόστιμη!!!

Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τη γεύση της. Η πεσκαντρίτσα είναι γευστική, με λιγοστά κόκαλα, χωρίς λέπια, με σάρκα συνεκτική, σχεδόν σαν του αστακού, γεγονός που επιτρέπει να την μαγειρέψεις όπως θέλεις.

Τηγανητή, ψητή, μαγειρευτή, στο φούρνο ή και βραστή. Συνήθως κρατάμε το κεφάλι της για σούπα και κόβουμε το σώμα της σε χοντρές ή την τεμαχίζουμε και την περνάμε σε σουβλάκια. Σήμερα θα φτιάξουμε το ασχημόψαρο με μια σάλτσα μπέικον, έτσι για να παντρέψουμε τη στεριά με την θάλασσα και πραγματικά αν το δοκιμάσετε θα δείτε πόσο νόστιμος συνδυασμός είναι.

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα

250 γρ. ντοματίνια κίτρινα ή κόκκινα
2 πιπεριές
50γρ σουσάμι λευκό
30 γρ. σουσάμι μαύρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Καλαμάκια για σουβλάκι

Για τη σος μπέικον
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
200 ml ζωμός λαχανικών
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
50γρ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και προς το τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό και το θυμάρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά στη φωτιά να μειωθούν τα υγρά στο μισό. Αποσύρουμε και όταν κρυώσει πολτοποιούμε στο μπλέντερ προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις πιπεριές σε μικρές φέτες και το ψάρι σε κύβους αφαιρώντας το μεσαίο κόκκαλο. Περνάμε εναλλάξ τους κύβους με τα ντοματίνια και τις φέτες πιπεριάς στα καλαμάκια. Αλείφουμε όλες τις πλευρές με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C και ψήνουμε στο grill για 6-8 λεπτά γυρίζοντας τα σουβλάκια στο μισό χρόνο από την άλλη μεριά. Ζεσταίνουμε ελαφρά τη σος λίγο πριν σερβίρουμε.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-