Φυσικά και θα κάνουμε μπάρμπεκιου τις ημέρες πριν της Παναγίας. Νηστεία όμως και το παϊδάκια θα μείνει στην άκρη. Του Σωτήρος όμως ως γνωστόν το ψαράκι όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται…

Με ένα εξαιρετικό ταίριασμα υλικών, η σαρδέλα είναι ένας μικρός θησαυρός της νοστιμότερης ίσως, αλλά σίγουρα της πλουσιότερης σε γεύση παραδοσιακής κουζίνας, της λεγόμενης cucina povera (φτωχική κουζίνα). Πικάντικη, γεμάτη αλμύρα, ξεροψημένη απ’ έξω και χυμώδης μέσα… το πικάντικο σουβλάκι σαρδέλας μπορεί να είναι συνηθισμένο, αλλά είναι ίσως το έναυσμα για να γίνεται κι εσείς φανατικοί της σαρδέλας!!!

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 20’ λεπτά για το φιλετάρισμα | Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά για όλα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: –

Υλικα

2 κιλά σαρδέλες

Υλικά για τη γέμιση
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ½ κ.σ. Χαρίσα – καυτή πάστα τσίλι (από την Τυνησία) ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΑΡΙΣΑ!
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
4 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια)
3 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. κουρκουμάς
¼ κ.γ. πιπερόριζα (τζίντζερ) σε σκόνη

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Το ξύσμα και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι (το ιδανικό θα ήταν αν είχαμε πίκλα λεμονιού) Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΚΛΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ!

Λίγο σιμιγδάλι ψιλό
½ κ.γ. αλάτι

Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΑΛΤΣΑ!

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια και το κεφάλι. Για να τις φιλετάρουμε, τις ανοίγουμε και πιέζουμε με το μεγάλο μας δάχτυλο τη σάρκα δίπλα στο κεντρικό κόκαλο, ακολουθώντας τη φορά της σπονδυλικής στήλης μέχρι πίσω στην ουρά. Σηκώνουμε απαλά το κεντρικό κόκαλο και, πιέζοντας λίγο στην ουρά, το κόβουμε.

Κάνουμε τη γέμιση: βάζουμε το μαϊντανό και το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπεί ο μαϊντανός, μαζί με τη χαρίσα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την καπνιστή πάπρικα, τις σκελίδες σκόρδου, τον κόλιανδρο σε σκόνη, τον κουρκουμά και την πιπερόριζα (τζίντζερ) σε σκόνη.
Αναμειγνύουμε με την ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, το μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ξύσμα με τον χυμό από λεμόνι. (Το ιδανικό θα ήταν αν είχαμε πίκλα λεμονιού το οποίο ψιλοκόβουμε σε πολύ πολύ μικρά κυβάκια και προσθέτει απίστευτο άρωμα και γεύση) Βλ. τη συνταγή για πίκλα λεμονιού ΕΔΩ!

Στη συνέχεια, γεμίζουμε τις σαρδέλες, βάζοντας ανάμεσά τους λίγο από το μίγμα της γέμισης και τις ρολάρουμε να κλείσουν.
Περνάμε σε κάθε καλαμάκι για σουβλάκι από 3 ρολάκια σαρδέλας, βέβαια αυτό είναι ανάλογα το μέγεθός τους. Αν είναι μέτριες προς μεγάλες βάζουμε 3 τεμάχια, αν είναι μικρότερες βάζουμε περισσότερα.

Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό σιμιγδάλι (σαν αλάτι το ρίχνουμε από πάνω). Τις ψήνουμε στη σχάρα ή σε μαντέμι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν δούμε ότι οι σαρδέλες μας ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, είναι έτοιμες. Τις σερβίρουμε, προσθέτοντας λίγο λεμόνι ακόμα και λίγη από τη σάλτσα ντομάτας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-