ΓΛΥΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ & ΚΕΪΚΣυνταγές ΜαγειρικήςΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Σοκολατοκέικ χωρίς γλουτένη

Όλοι μας νιώθουμε κάποιες στιγμές ένα ανεκπλήρωτο κενό μέσα μας, το χειρότερο είναι ότι μας καταλαμβάνει στις δύσκολες στιγμές.

Στριφογυρνάς μέσα στο σπίτι νευρικά, ανοιγοκλείνεις το ψυγείο αρκετές φορές λες και ξαφνικά θα εμφανιστεί κάτι που δεν υπήρχε πριν.

 

Η αμέσως χειρότερη στιγμή που σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι όταν κάνεις και δίαιτα…και μάλιστα απαγορεύεται κατηγορηματικά η γλουτένη!!! Ο δυσυπέρβλητος εχθρός που σε νικάει πάντα είναι η σοκολάτα, η οποία είναι τόσο πονηρή που παίρνει αρκετές μορφές, τούρτα, παγωτό, μπάρες, σοκολατάκια, κέικ , ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ωστόσο , υπάρχει τέλος στο μαρτύριο αυτό – Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη!!! Είναι αφράτο, ελαφρύ, διατηρείται για μέρες στο ψυγείο και είναι απίστευτα γευστικό! Το γεγονός πως φτιάχνεται εύκολα και η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα σας κάνει να το αγαπήσετε ως το καλύτερο σας φίλο που σας συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές.

Χώρα Προέλευσης: Διεθνές | Χρόνος Μαγειρέματος :25-30 λεπτά | Βαθμός Δυσκολίας :Εύκολο

Υλικα

Ζύμη για το κέικ
1 1/2 φλιτζάνια (210 γρ.) για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη αλεύρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού ξανθανικό κόμμι (θα το βρείτε σε καλά μπαχαροπωλεία, αν περιέχεται στη σύσταση του αλεύρου παραλείψτε το)
14 κουταλιές της σούπας (70 γρ.) άγλυκο κακάο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αγνό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού (168 γρ.) κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι (112 γρ) φυτικό λάδι
2 αυγά (120 g, καθαρό βάρος) σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
3/4 του φλιτζανιού (170γρ.) ζεστό νερό (περίπου 35°C)

Επικάλυψη Γκανάζ
3/4 του φλιτζανιού (190γρ.) κρέμα γάλακτος λιπαρά τουλάχιστον 30%
230γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 °C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 23 εκατοστών και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε το αλεύρι, το xanthan gum, τη σκόνη κακάο, το αλάτι, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δημιουργούμε ένα «πηγαδάκι» στο κέντρο των στέρεων συστατικών και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το λάδι, τα αυγά και το νερό, ανακατεύουμε καλά (μέχρι να ενσωματωθεί το καθένα) έπειτα από κάθε προσθήκη.

Η ζύμη πρέπει να είναι παχύρρευστη, την απλώνουμε στο τσέρκι μας και με μία παλέτα κάνουμε την επιφάνεια της όσο λεία μπορούμε, έπειτα την βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι, αν βάλουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και δούμε ότι βγαίνει καθαρή (περίπου 30 λεπτά). Δεν το παραψήνουμε, αφού το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Έπειτα, το μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.

Ενώ το κέικ κρυώνει, κάνουμε την επικάλυψη της γκανάζ. Σε μία μικρή, με βαθύ πάτο κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα σαντιγί έως ότου να αρχίσει να σιγοβράζει.
Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και περιχύνουμε την ζεστή σαντιγί. Αφήνουμε την κρέμα να καθίσει στη σοκολάτας για περίπου ένα λεπτό, έως ότου η σοκολάτα να αρχίζει να λιώνει, ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό. Ρίχνουμε τη ζεστή γκανάζ στην κρύα επιφάνεια του κέικ και απαλά την απλώνουμε προς τις άκρες ώστε να στάξει κάτω από τις πλευρές του κέικ. Τέλος, το αφήνουμε να στερεοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα.

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————-