Η κουζίνα της μεσογείου έχει το ταμπεραμέντο μιας γυναίκας. Μπορεί τα μπαχαρικά να μπαίνουν με σύνεση στο πιάτο, αλλά δεν παύει να είναι εκρηκτική, μυστηριώδης και άκρως απολαυστική.

Η μεσογειακή κουζίνα διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία των αρωμάτων και γεύσεων. Η χρήση του ελαιολάδου, η άφθονη χρήση λαχανικών, θαλασσινών και ψαριών και πολλά ακόμη γνωρίσματα, έχουν δώσει στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής μια ξεχωριστή θέση παγκοσμίως. Σε αυτό το γευστικό ταξίδι, άλλοτε γνωρίζουμε μερικές από τις αυθεντικές γεύσεις και άλλοτε πρωτοτυπούμε δημιουργώντας πιάτα υψηλής γαστρονομίας με έμπνευση τη Μεσόγειο. Δεν σημαίνει όμως με τον όρο αυτό πως δεν μπορούμε να τα συνδυάσουμε έτσι και να τα φτιάξουμε και στο σπίτι μας.

Δοκιμάστε αυτό τον υπέροχο συνδυασμό οσπρίων, λαχανικών & θαλασσινών σε ένα δροσερό αποτέλεσμα, τόσο νόστιμο και αρωματικό που θα ενθουσιάσει ακόμα και τους

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 15’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1/2 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: –

Υλικα

300γρ. φασόλια λευκά μέτρια
2κ.σ. + 30ml ελαιόλαδο
3 κλωνάρια θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι & πιπέρι
Χυμός & ξύσμα 1 λεμονιού

Ψίχα από 3 ντομάτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 φύλλα μέντας
Αλάτι
Πιπέρι

800γρ. γαρίδες με το κέλυφος
Λίγο σουσάμι
2 κ.σ. βούτυρο
30 ml λευκό ξηρό κρασί

κάπαρη για το τέλος

Διαδικασία

Μουλιάζουμε σε νερό τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ.

Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό και στα 10 λεπτά ξαφρίζουμε. Συνεχίζουμε το βρασμό, προσθέτοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και αλατίζουμε στο τέλος.
Σουρώνουμε και βάζουμε τα φασόλια στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε, προσθέτοντας το σκόρδο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το χυμό λεμονιού και διορθώνουμε το αλάτι & το πιπέρι.

Βάζουμε στο multi την ψίχα της ντομάτας με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι.

Καθαρίζουμε στο μέρος του κορμού της γαρίδας το κέλυφος και αφήνουμε την ουρά και το κεφάλι. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα, αλατίζουμε και ρίχνουμε το σουσάμι ώστε να κολλήσει στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε τη σκορδαλιά με τη φρέσκια ντομάτα και τα φύλλα μέντας, ενώ τοποθετούμε από πάνω η δίπλα τις γαρίδες σοτέ. Διασκορπίζουμε την κάπαρη.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-