Τα σκιουφιχτά μακαρούνια είναι ζυμαρικά σε κυλινδρικό σχήμα. Φτιάχνονται με αλεύρι, νερό, αλάτι και λάδι ή βούτυρο. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα σκιουφιχτά να «καίγονται» μετά το βράσιμο σε ζεστό στακοβούτυρο. Η απόλυτη γευστική απλότητα.

Αυτή τη φορά θα δούμε έναν άλλο συνδυασμό γεύσεων: Σκιουφιχτά με απάκι, πομοντόρι & βασιλικό, το καπνιστό χοιρινό Κρήτης δίνει υπέροχο άρωμα, τα πομοντόρια δίνουν τη γλυκειά νότα και ο βασιλικός αρωματοδροσίζει! Αυτό είναι η γεύση στο απόγειό της!

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 5 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 12-15 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 4 άτομα

Υλικα
400 γρ. σκιουφιχτά (ζυμαρικά Κρήτης – εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πέννες)
300 γρ. πομοντόρι
50γρ. στακοβούτυρο ή βούτυρο φρέσκο
40 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το βρασμό των ζυμαρικών
250 γρ. απάκι κομμένο σε κύβους (καπνιστό χοιρινό Κρήτης, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ συσκευασμένο)
60 γρ. ελιές καλαμών ψιλοκομμένες
150 γρ. μοτσαρέλλα σε μπάλες
4-5 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία 
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί νερό, αλάτι & 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βράζουμε τα σκιουφιχτά για 12 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ κόβουμε σε κύβους το απάκι και ψιλοκόβουμε τις ελιές. Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή Wok 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – σε χαμηλή φωτιά -και περνάμε το απάκι για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα πομοντόρια. Όπως ανακατεύουμε, περίπου τα μισά από αυτά τα πιέζουμε με το πίσω μέρος του πιρουνιού και τα λιώνουμε να βγάλουν το χυμό τους, ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα. Προσθέτουμε και τις ελιές και τη λιαστή ντομάτα.
Σουρώνουμε τα σκιουφιχτά χωρίς να τα κρυώσουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά ενώ προσθέτουμε μια κουτάλα από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε και το βασιλικό και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να αρωματιστούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Λίγο πριν το σερβίρισμα και όσο είναι ζεστά τα ζυμαρικά βάζουμε και τη μοτσαρέλλα, λιώνουμε το στακοβούτυρο ή το φρέσκο βούτυρο και περιχύνουμε. Το απάκι που είναι καπνιστό χοιρινό είναι αρκετά αλμυρό, καθώς και οι λιαστές ντομάτες, όπου ποικίλει η ένταση του αλατιού που έχουν, έτσι αλατίζουμε στο τέλος αναλόγως.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-