Χωρίς κατηγορία

Ριζότο με γαρίδες & φράουλες

Ανήκει στα λίγα εκείνα πιάτα, που έχουν ξεφύγει από τα εθνικά τους όρια και θεωρούνται παγκόσμιες αξίες.

Το αγαπημένο ριζότο, εμβληματικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας, έχει το προσόν να είναι εξίσου απολαυστικό,

από την πιο απλή ως την πιο γκουρμέ εκδοχή του και ν’ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για οποιοδήποτε κάλεσμα. Σήμερα έχουμε μια γιορτινή εκδοχή με υλικά σε contrast και γεύση στο απόγειό της!

Καταγωγή: Ιταλία | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 18 λεπτά περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα
400 γρ. ρύζι για ριζότο (Αρμπόριο ή Καρναρόλι)
100 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
300 ml λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 -1 1/2 lt ζωμό λαχανικών
200 γρ. γαρίδες
2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε ή βούτυρο φρέσκο για το τελείωμα
Λίγα φύλλα βασιλικού
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία 
Προετοιμάζουμε δύο κατσαρόλες: μια μεγάλη όπου θα φτιάξουμε το ριζότο και μια μικρότερη που θα έχουμε ζεστό το ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνεται διάφανο.
Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί πιάνει πολύ εύκολα στην κατσαρόλα. Έπειτα από μερικά λεπτά ρίχνουμε και το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη και κατεβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία την εστία της κουζίνας.

Ρίχνουμε από το ζωμό μία κουτάλα της σούπας κάθε φορά. Ανακατεύουμε περιμένοντας να εξατμιστεί και να πιει τα υγρά το ρύζι, ρίχνουμε την επόμενη μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 18 λεπτά. Το ρύζι θα πρέπει να είναι al dente, αλλά κρεμώδες, δηλαδή καλά χυλωμένο.

2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ή το τυρί μασκαρπόνε και τις φράουλες πολύ ψιλοκομμένες (κρατάμε μερικές ολόκληρες για το ντεκόρ), αλατίζουμε ελαφρά και κλείνουμε το καπάκι ώστε να ξεκουραστεί το ριζότο για 2 λεπτά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο βασιλικό.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-