Στην Ιταλία τα ravioli ή pansotti φτιάχνονται πολύ συχνά στο σπίτι και συνοδεύονται από την έκφραση «pasta fatta a mano» που σημαίνει ζυμαρικά φτιαγμένα στο χέρι. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι δύσκολο, μόνο λίγο από το χρόνο μας θέλει, όσο για τη γεύση;…. Meravigliosa! (φανταστική!)

Η φρέσκια πάστα είναι εξαιρετική σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν σερβιριστεί. Στα συγκεκριμένα ravioli η γέμιση είναι απαλή χωρίς να είναι άτονη, ενώ η προσθήκη ξηρών καρπών στη σάλτσα γεμίζει υφές και γεύσεις τον ουρανίσκο.

Καταγωγή: Διεθνές | Χρόνος μαγειρέματος: 20 Λεπτά | Χρόνος αναμονής : 30 λεπτα | Χρόνος μαγειρέματος : 8-10 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα
Υλικά για τα ζυμαρικά
400 γρ. αλεύρι από μαλακό στάρι τύπου 00
4 αβγά
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση
400 γρ. μείγμα χόρτων ή σπανάκι (σπανάκι, αντίδια, άνηθο, μαιντανό, μαντζουράνα)
150 γρ. τυρί ρικότα
80γρ. τριμμένη παρμετζάνα
1 αυγό
Αλάτι

Υλικά για τη σως
150γρ. καθαρισμένα καρύδια
50 γρ. κουκουνάρι
160 γρ. γάλα
Ψίχα από 1 φέτα ψωμί
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
80 γρ. ρικότα
2κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
1 πρέζα παρμετζάνα για το πασπάλισμα

 

Διαδικασια
Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη για την pasta χρειαζόμαστε μια μεγάλη επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας μας και την μηχανή Pasta που είναι χειροκίνητη, ιδανική για το σπίτι.

1. Στον πάγκο φτιάχνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και δημιουργούμε ένα λακάκι στη μέση όπου και ρίχνουμε τα αβγά και το αλάτι. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη ομοιογενείς και σφικτή. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στο μίξερ με το φτερό. Κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

2. Εν τω μεταξύ, μπλανσάρουμε τα χορταρικά σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά ώστε να μην έχουν καθόλου νερό. Πιέστε τα στο σουρωτήρι με το πίσω μέρος της κουτάλας. Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και τα αναμιγνύουμε με τα τυριά και το αυγό.

3. Κόβουμε τη ζύμη της pasta σε 4 κομμάτια και περνάμε από τη μηχανή το πρώτο και στο μεγάλο διάκενο της μηχανής. Διπλώνουμε στη μέση το ζυμάρι και το ξαναπερνάμε δεύτερη φορά. Κάνοντας τη διαδικασία αυτή αρχίζουμε και μειώνουμε το διάκενο ώσπου να φτάσουμε το ζυμάρι μας να είναι περίπου στα 3 χιλιοστά.

4. Με τη βοήθεια ενός κουπάτ ή ενός ποτηριού, δημιουργούμε στρογγυλά σχήματα και στη μέση κάθε κύκλου τοποθετούμε λίγο από τη γέμιση χορταρικών. Με ένα πινέλο «περνάμε» την υπόλοιπη επιφάνεια του στρογγυλού σχήματος με ασπράδι και κολλάμε από επάνω το επόμενο.

5. Σε ένα γουδί χτυπάμε τα όλα τα υλικά της σως, εκτός του τυριού ρικότα και του λαδιού, ώσπου να πολτοποιηθούν. Συμπληρώνουμε σιγά σιγά το λάδι και τέλος συμπληρώνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

6. Βράζουμε τα ραβιόλι σε ελαφρά αλατισμένο νερό λίγα λίγα, όπου όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια ξέρουμε πως είναι έτοιμα. Τα σερβίρουμε ζεστά με τη σως, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε ελάχιστη παρμετζάνα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-