ΤΠώς φτιάχνουμε ξινόκρεμα; Η σπιτική sour cream είναι σπιτική και είναι εδώ! Ποιος δεν έχει νοιώσει κύματα ενθουσιασμού μετά από ένα αυθεντικό νεοϋρκέζικο ψητό cheesecake; ‘Η δεν έχει σβήσει με τον πιο υπέροχο τρόπο την πικάντικη ένταση ενός chilli con carne ή ενός καυτερού μεξικάνικου taco: μία μπουκιά ξινόκρεμα, μία γουλιά μαργαρίτα; Τι είναι:

 

Τι είναι: Το μυστικό τους, η ξινόκρεμα ή sour cream είναι μια κρεμώδης παρασκευή, πολύ δημοφιλής στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, αλλά και την Ανατολική Ευρώπη. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Η ξινόκρεμα προέρχεται από τη ζύμωση της κρέμας γάλακτός με συγκεκριμένες καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων. Αυτοί οι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν το γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του θα μεταβάλλει την υφή (θα πυκνώσει) και τη γεύση (θα ξινίσει) την κρέμα.

Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Η ξινόκρεμα προέρχεται από τη ζύμωση της κρέμας γάλακτός με συγκεκριμένες καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων. Αυτοί οι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν το γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του θα μεταβάλλει την υφή (θα πυκνώσει) και τη γεύση (θα ξινίσει) την κρέμα.

Θα ζεστάνουμε ελαφρώς κρέμα γάλακτος μαζί με ξινόγαλα σε αναλογία 1 προς 4. Θα σκεπάσουμε και θα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 βράδυ. Οι γαλακτοβάκιλλοι θα το προστατέψουν από την αλλοίωση.

Αν δεν βρίσκουμε ξινόγαλα:
Φτιάχνουμε μια σπιτική εκδοχή ως εξής: βάζουμε 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε και βλέπουμε ότι η κρέμα πήζει αμέσως.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 βράδυ.