Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 5 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: Για 4 άτομα σαν δεύτερο πιάτο, για 2 άτομα σαν κυρίως

Υλικα

850 γρ. παϊδάκια αρνίσια
2 κ.γ. Μουστάρδα Brava τύπου Dijon
½ k.γ. Θυμάρι ξηρό
50 ml ξηρό λευκό κρασί

Πέστο Ρόκας
80 γρ. ρόκα (1 ματσάκι περίπου)
2 κ.σ. μαιντανό
½ σκελίδα σκόρδο
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
30 γρ. κουκουνάρι
πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Αλείφουμε με ένα πινέλο γύρω γύρω τα παϊδάκια και πασπαλίζουμε το θυμάρι σε όλα τα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε τα παϊδάκια πρώτα από τη μια πλευρά για 3-4 λεπτά και μετά από την άλλη. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το πέστο θα χρειαστούμε ή ένα μεγάλο γουδί ή το multi. Πλένουμε καλά τα φύλλα ρόκας και τα στεγνώνουμε. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο γουδί ή στο multi και πολτοποιούμε μετατρέποντας τα υλικά σε ένα παχύρρευστο μείγμα. Σερβίρουμε τα παϊδάκια με σαλάτα της αρεσκείας μας -η ντομάτα, η ρόκα και το λάχανο ταιριάζουν εξαιρετικά – και προσθέτουμε το πέστο στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε.

*Μην παραψήνετε το αρνί. Είναι πιο τρυφερό και ζουμερό όταν δεν το ξεραίνουμε σε μεγάλους χρόνους ψησίματος.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-