ΓΛΥΚΑ

Πασχαλινό Τσουρέκι

Όταν πλησιάζουν οι ημέρες για τον εορτασμό της Ανάστασης και του Πάσχα, είναι αδύνατον να μη θυμηθώ τα κόκκινα αβγά και τις πλεξούδες της ζύμης που φτιάχναμε στο σπίτι.

Οι πλεξούδες έμπαιναν στο φούρνο και μοσχομύριζαν ενώ φούσκωναν και ψήνονταν. Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 1 ώρα | Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 Λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο | Μερίδες: 2 τσουρέκια

Υλικα
250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το πλάσιμο
2 τεμάχια Μαστίχα Χίου κοπανισμένα με 1 κ.γ. Ζάχαρη
500 ml γάλα
160 γρ. Μαγιά φρέσκια (βρίσκουμε εύκολα στον φούρνο της γειτονιάς)
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 αβγά μέτρια
500 γρ. Καλής ποιότητας Βούτυρο
1 κ.σ. αλάτι
2 αμπούλες βανίλιας
Για το άλειμμα
2 κρόκοι αβγών χτυπημένοι με ελάχιστο νερό (νερό, περίπου ½ κ.γ.)
Φιλέ αμυγδάλου 30 γρ.
Διαδικασία 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μαστίχα χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Παίρνουμε λίγο από το χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ που έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια τη φρέσκια μαγιά. Για να ανέβει σωστά η μαγιά προσθέτω για 2 κ.σ. από τη δόση της ζάχαρης, ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να πάρει αέρα και το προσθέτουμε λίγο από αυτό στο μείγμα της μαγιάς, τόσο όσο θα χρειαστεί ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτρια σφικτό μείγμα που να στέκεται (προζύμι). Σκεπάζουμε το μπολ αυτό με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Η επιθυμητή θερμοκρασία για να επιτύχουμε τον διπλασιασμό της ζύμης είναι περίπου 45-50ο C. Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά.
Σε αυτό το σημείο εάν τα αβγά και το βούτυρο δεν βρίσκονται εκτός ψυγείου τα βγάζουμε και τα αφήνουμε ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία σώματος.
Ακολούθως βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και το προζύμι, αφού ελέγξουμε πως το βούτυρο είναι πολύ μαλακό. Αν δεν είναι 15 ΄΄ στο φούρνο μικροκυμάτων είναι αρκετά. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τον γάντζο για 10 λεπτά ή εναλλακτικά ζυμώνουμε στο χέρι για 15-20 λεπτά.
Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Ζυμώνω ελαφρά για 3-4 λεπτά και χωρίζω το ζυμάρι 2 μέρη. Αν θέλω να φτιάξω περισσότερα αλλά μικρότερα τσουρέκακια χωρίζω ανάλογα. Πλάθουμε μακρόστενα σχήματα και δημιουργούμε πλεξούδες μεταξύ τους.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς. Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε αυτή τη θερμοκρασία, όπου τα τσουρέκια θα πάρουν και το τελικό φούσκωμα. Αλείφουμε με το νερωμένο αβγό και προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο c και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. .

————————————————————————————————————————————————————————————————————-