ΓΛΥΚΑ

Πίτα Σφακιανή με φράουλες και μέλι

Κάτι ανάμεσα σε επιδόρπιο ή κολατσιό, οι σφακιανόπιτες, είναι από τις πιο γνωστές πίτες της Κρήτης και συγκεκριμένα από τα Σφακιά!

Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο γνωστό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», ο καθηγητής Δέφνερ όταν δοκίμασε τις σφακιανόπιτες το 1919 σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε : «Θέε μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλλίτερη πίτα»
Γεμιστές με Κρητική φρέσκια μυζήθρα νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη, για να απολαύσετε τις περίτεχνες σφακιανές πίτες ως επιδόρπιο περιχύστε τις με μέλι, ενώ σαν κολατσιό μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς ή να τις απολαύσετε την σκέτες!

Καταγωγή: Κρήτη | Προετοιμασία: | Χρόνος μαγειρέματος: | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για 4-6 άτομα

Υλικα
Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι (για σφηνάκι) ρακή
1 ποτήρι νερό
Για τη γέμιση
1/2 κιλό μυζήθρα μαλακιά Χανιώτικη (γαλομυζήθρα) λέγεται και πηχτόγαλο Χανίων
100γρ. φράουλες
80ml λευκό ξηρό κρασί
50γρ. μέλι ανθέων
Διαδικασία 

Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και τις βάζουμε για 10 λεπτά στο κρασί. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το λάδι, την τσικουδιά και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό προς μέτριο ζυμάρι.Στο μεταξύ, παίρνουμε την μυζήθρα και τη λιώνουμε με το πιρούνι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγουμε μικρά φύλλα. Μέσα σε κάθε ένα βάζουμε 1 κουταλιά μυζήθρα. Μαζεύουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και καλύπτουμε τη γέμιση φτιάχνοντας μικρή μπαλίτσα, την οποία ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε διάμετρο περίπου ενός πιάτου μεσαίου. Στο ψήσιμο τώρα, που είναι και το μυστικό στην παρασκευή της σφακιανόπιτας. Βάζουμε να κάψει μια μαντεμένια πλάκα (ή σε περίπτωση που δεν έχουμε τέτοια, καλό είναι κι ένα αντικολλητικό τηγάνι) στην οποία έχουμε στάξει 2-3 σταγόνες λάδι και έχουμε σκουπίσει με χαρτοπετσέτα. Βάζουμε μια μια τις πιτούλες και τις γυρίζουμε από την μια και από την άλλη να ψηθούν αλλά να μη καούν.Στο σερβίρισμα βάζουμε περίπου τόσες φράουλες όσες θα είναι οι μπουκιές και περιχύνουμε με το μέλι. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-