Γιατί πίκλες λεμονιού και όχι λεμόνι; Να γιατί! Όταν τα αγαπημένα μου κίτρινα φρούτα που νοστιμίζουν με την οξύτητά τους πολλά υλικά και φαγητά, βρίσκονται στον κολοφώνα της δόξας τους, τότε επιλέγω να έχω μια μέρα μαζί τους. Παίρνω τον χυμό τους, παίρνω το ξύσμα τους, το φλοιό τους για γλυκό, ενώ κομμένα σε λεπτές φέτες γίνονται υπέροχες πίκλες λεμονιού.

Κάπως έτσι όλο το χρόνο και σε διάφορες εφαρμογές συνταγών έχω τα λεμόνια μου, δηλαδή τις πίκλες λεμονιού, οι οποίες είναι πλέον σε αφαίρεση της οξύτητας και ανάδειξη του μοναδικού αρώματός τους.

Τις χρησιμοποιώ επαναστατικά στις σαλάτες μου, στα κέικ μου κόβοντας σε μικρά κυβάκια (υπέροχο άρωμα), σε όλα τα φαγητά που αυγοκόβω, στην πατατοσαλάτα, στο λικέρ λεμονιού, σε σορμπέ, σε γλάσσο και όπου μπορείτε να φανταστείτε πως θα πήγαινε το κίτρινο εντυπωσιακό αυτό εσπεριδοειδές!

Διαδικασία

Με απλά βήματα οι πίκλες λεμονιού γίνονται ως εξής:
1. Μέσα σε μια καθαρή λεκάνη βάζουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευσή τους. Τα καλύπτουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Τα στεγνώνουμε σχολαστικά.
2. Πλένουμε με ένα σφουγγαράκι τα λεμόνια – ακέρωτα λεμόνια! Θα χρειαστούμε περίπου 7-8 μικρά λεμονάκια.
3. Τα κόβουμε σε τέσσερα τεταρτημόρια
4. Βάζουμε σε κάθε βάζο λίγο αλάτι χοντρό, περίπου 1 ½ κουταλιά της σούπας
5. Στριμώχνουμε τα λεμονάκια μέσα στα βάζα και θα πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουν τους χυμούς τους. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα τεμάχια από το υγρό.
6. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε βάζο λευκό ξύδι από μήλο.
7. Ανακινώ καλά, βάζω τα βάζα ανάποδα για 2 εικοσιτετράωρα και μετά φυλάσσω στο ντουλάπι.
8. Μόνο όταν ανοίξω το κάθε βαζάκι τοποθετώ στο ψυγείο και αυτό για να επιμηκείνω τη διάρκεια ζωής τους.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-