ΨΩΜΙΑ

Ουγγρικό ψωμί με πατάτα

Το ψωμί από τα πανάρχαια χρόνια θεωρείται θείο δώρο και κανένας δεν πρέπει να αρνείται προζύμι σε κανέναν, ακόμα και σε κάποιον που δεν θεωρείται φίλος.

Η παράδοση μάλιστα προστάζει, οι γυναίκες να έχουν πάντοτε στο σπίτι τους φυλαγμένο λίγο ζυμάρι από το ψωμί της ημέρας, για την περίπτωση που κάποιος χτυπήσει την πόρτα τους για να ζητήσει. Τα είδη του ψωμιού είναι πολλά και ποικίλα, καλύπτοντας ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα, ενώ διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σήμερα θα δούμε μια εκδοχή ψωμιού, που το κύριο συστατικό είναι η πατάτα. Το ψωμί αυτό με καταγωγή από την Ουγγαρία είναι νόστιμο, αφράτο και εύκολο.

Καταγωγή: Ουγγαρία | Προετοιμασία: 15-20 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: περίπου 1 κιλό

Υλικα
400 γρ. πατάτες
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακ. Ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας baking powder
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 αυγό
3 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
1 πρέζα Ζάχαρη
150 γρ γάλα εβαπορέ
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για τη γέμιση
200 γρ. παρμεζάνα
200γρ.ελιές σε ροδέλες
Διαδικασία 
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την ζάχαρη και την μαγιά να ενεργοποιηθεί .
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες. Αφού κρυώσουν λίγο προσθέτουμε το βούτυρο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τις κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε.
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι βάζουμε αλάτι και το baking powder και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μείγμα του πουρέ και το μείγμα με την μαγιά που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε ελαφρά με αλευρωμένα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει μορφή ζύμης πολύ μαλακιά η οποία κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Κάνουμε μια λακούβα βάζουμε μέσα τις ελιές και το τυρί και κάνουμε ένα καρβέλι. Με Αλευρωμένα χέρια τοποθετούμε το καρβέλι σε αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε σταυρό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά περίπου.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-