Η συνταγή αυτή είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ!! Τα ντόνατς είναι αγαπημένο σνακ, όχι μόνο για το πρωινό, αλλά για όλες τις ώρες της ημέρας.

Μάλιστα από το 1938 στις ΗΠΑ, η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου θεωρείται «διεθνής μέρα των ντόνατς» με δωρεάν γλυκά και σχετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Περιέργως, η ιστορία των ντόνατς είναι στενά δεμένη με τον πόλεμο. Όταν άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι αμερικανικές λιχουδιές άρχισαν να διανέμονται στους στρατιώτες, από γυναίκες εμψυχωτές που είχαν το παρατσούκλι “Donut Dollies.”

Χώρα Προέλευσης: Αμερική | Χρόνος Μαγειρέματος :20-25 λεπτά για κάθε τεμάχιο | Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Υλικα

680 γρ. αλεύρι πολύ δυνατό (στο super market θα το βρείτε σε συσκευασία που αναγράφεται πως είναι για τσουρέκι)
10γρ. μαγιά ξηρή
200γρ. γάλα
160γρ. κρέμα γάλακτος
80γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50γρ. βούτυρο 82% λιπαρά – λιωμένο αλλά κρύο και όχι ζεστό
3 κρόκους αυγών
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
Ξύσμα πορτοκαλιού

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το γλάσο
400 γρ. άχνη ζάχαρη
80γρ. γλυκόζη
75ml νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή όποιο άρωμα μας αρέσει
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Τρουφάκια καραμέλας ή ζάχαρη χρωματισμένη για το ντεκόρ (προαιρετικά)

* μπορείτε να τα νοστιμίσετε χωρίς γλάσο, πασπαλίζοντας απλά με καστανή ζάχαρη και κανέλα.

Διαδικασία

1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε ένα μπολ για 25 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων. Θέλουμε η θερμοκρασία τους να είναι μεταξύ 32ο – 40ο C για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά
2. Ρίχνουμε τη μαγιά στο μπολ με το γάλα και την κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός να διαλυθούν. Αγήνουμε σε ζεστό μέρος να αφρίσει η μαγιά. (θα χρειαστεί 5-10 λεπτά)
3. Εν τω μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
4. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς τους 3 κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο και τη μαστίχα και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα.
5. Συνεχίσουμε το ανακάτεμα ενώ προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι σε μικρές ποσότητες.
6. Ακολούθως μεταφέρουμε το μείγμα στον πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
7. Επαλείφουμε με ελάχιστο λάδι ένα βαθύ μπολ και το αλευρώνουμε και βάζουμε μέσα τη ζύμη, την κλείνουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μιάμιση ώρα. (Ιδανικά ζεσταίνω τον φούρνο στους 50ο C τον κλείνω και βάζω μέσα τυλιγμένο με πετσέτα το μπολ… φουσκώνει απίστευτα!)
8. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 0,5-1 εκατοστά. (θα χρειαστούμε ένα ποτήρι με στόμιο στη διάμετρο που θα φτιάξουμε τα ντόνατς και ένα καπάκι από εμφιαλωμένο νερό)
9. Κόβουμε τη ζύμη πρώτα με το ποτήρι και στη μέση του με το καπάκι. 10. Ζεσταίνουμε το λάδι στη φριτέζα και βάζουμε κάθε φορά 3 τεμάχια και ψήνουμε μία από την μία πλευρά και μία από την άλλη μέχρι να ροδίσουν.
11. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν.

Για το γλάσο
1. Ετοιμάζουμε ένα μπαιν-μαρί. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά κι ανακατεύουμε γρήγορα με αβγογδάρτη, να ομογενοποιηθούν. Προσοχή να μην βράσουν (απλά να ζεσταθούν), γιατί θα θαμπώσει το γλάσο.
2. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε 5′-10′ να κρυώσει λίγο και το χρησιμοποιούμε. Μην το αφήσετε πολύ ώρα, γιατί θα σφίξει κι αν το ξαναζεστάνετε μπορεί να θαμπώσει.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-