Χωρίς κατηγορία

Ντοματόσουπα με γιαούρτι και λουκάνικο.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις για Παρασκευή σούπας στην προϊστορία, όπως σε κοιλότητες βράχων, η επίσημη καταγραφή ξεκινά γύρο στο 6000π.χ. με την εφεύρεση δοχείων που μπορούσαν να συγκρατήσουν τα υγρά για να μαγειρευτούν.

Τα πρώτα δοχεία φτιάχτηκαν από δέρματα ζώων και ήταν ιδανικά για σιγανό μαγείρεμα, όπως θα λέγαμε σήμερα slow cooking. Η λέξη «σούπα» είναι γαλλική με λατινικές ρίζες.

Η σημασία της κατά τον Μεσαίωνα είναι «ψωμί μουλιασμένο σε ζωμό». Αυτός είναι και ο ορισμός της σούπας μιας και πάντα συνοδεύεται από ψωμί ή παξιμάδια. Οι πρώτες εκείνες παρασκευές σούπας ήταν λιτές και με λιγοστά υλικά, πλούσιες σε πρωτεΐνες μιας και το κύριο συστατικό ήταν το κρέας ή το ψάρι. Σήμερα οι σούπες έχουν εμπλουτιστεί με λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα από όλο τον κόσμο και συχνά συνθέτουν ένα gourmet πρώτο πιάτο εστιατορίου. Στα σπίτια μας βέβαια τα βράδια του χειμώνα αποτελεί το πιο ζεστό, γεμάτο θαλπωρή πιάτο που μπορούμε να μοιραστούμε παρέα…

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 15’ λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 6 άτομα

Υλικα
600γρ. τοματίνια ή ντομάτες
100ml κόκκινο κρασί ξηρό
1 μεγάλο κρεμμύδι σε καρέ
½ γλιτζ. Ελαιόλαδο
1 λτ ζωμό βοδινού ή λαχανικών
100 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κλωνάρια θυμάρι
6-7 φύλλα βασιλικού
½ κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι & πιπέρι
3 λουκάνικά μοσχαρίσια γάλακτος
200γρ γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία 
Όποιο είδος ντομάτας και να επιλέξουμε θα πρέπει να ξεφλουδιστεί. Στην περίπτωση της μεγάλης ντομάτας θα πρέπει να βγάλουμε και τους σπόρους και να ψιλοκόψουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα τοματίνια ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό της επιλογής μας, το βασιλικό, της δάφνη και το θυμάρι. Όταν πάρει βράσει ρίχνουμε και το κριθαράκι και αφήνουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για όσο αναφέρεται στη συσκευασία. Στο τέλος δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Εν τω μεταξύ κόβουμε στη μέση τα λουκάνικα και τα βάζουμε στο grill στους 200ο για 15 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μερίδα και το λουκάνικο βουτηγμένο μέσα στην τοματόσουπα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-