Στην εποχή μας είναι δύσκολο να βλέπεις κάτι και να σε εμπνέει. Όταν παρακολούθησα τη Chef πριν από χρόνια στην ελληνική τηλεόραση να μαγειρεύει, σκέφτηκα πως όλα κυλούσαν απαλά και με γλυκύτητα, κάτι σαν τη σονάτα waterfall της Enya.

Η Chef Ντίνα Νικολάου διαγράφει μια αξιοζήλευτη πορεία και καταθέτει τη δική της πινελιά στη διεθνή γαστρονομία. Εμείς θέλουμε να φιλοξενήσουμε στο μικροσκόπιο της συνέντευξης, τη γυναίκα Chef, τη γυναίκα που δημιουργεί και μεγαλουργεί, ενώ δείχνει συχνά την αδυναμία που έχει στις καλές πρώτες ύλες και την ελληνική κουζίνα.

– Οικονομικά, Marketing, Σχέδιο μόδας ήταν αρχικά για την Ντίνα Νικολάου ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Γνωρίζουμε επίσης πως τα πρώτα γαστρονομικά βήματα έγιναν στο Παρίσι και μάλιστα ύστερα από αλλαγή πλεύσης, σας κέρδισε η δημιουργία της κουζίνας. Να μας ταξιδέψετε εκεί και τότε;
Παρίσι, δεκαοχτώ χρόνια πριν, 8 rue Leon DELHOMME, LE CORDON BLEU, PARIS. Εγώ μπροστά στη πόρτα της CORDON BLEU, με 3 χρόνια στο Παρίσι, τότε πίστευα πως ήταν αρκετά… με ένα μεταπτυχιακό στη τσέπη στο τομέα του μάρκετινγκ, τότε πίστευα πως ήταν αξιοζήλευτο, με ένα πτυχίο από την ESMOD στο σχέδιο μόδας (άσχετο) ανά χείρας και με μιααπίστευτη γαστρονομική διαστροφή στο βλέμμα – το μόνο που μέτρησε-έμπαινα κυριολεκτικά και μεταφορικά σε ένα όνειρο που κρατάει μέχρι σήμερα, και το ονομάζω μαγική γευστική διαδρομή.

– Ξεκινώντας στο χώρο αυτό της γεύσης, σας προβλημάτισε ποτέ το ότι ενώ οι γυναίκες μαγειρεύουμε στα σπίτια μας –ως επί το πλείστον-, το επαγγελματικό κομμάτι αυτής της μορφής τέχνης είναι ή ήταν μέχρι πρόσφατα ένας ανδροκρατούμενος χώρος;
Η αλήθεια είναι αυτή πως οι επαγγελματικές κουζίνες είναι ανδροκρατούμενος χώρος σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι η γυναικεία φύση μου μου δημιούργησε προβλήματα στην κουζίνα, δε δανείστηκα ποτέ αντρικά πρότυπα, δεν ασπάζομαι απόλυτα τα κλισέ «αντρίκια συμπεριφορά» και «γυναικεία διπλωματία». θεωρώ πως η ικανότητα στην οργάνωση και στη διοίκηση, η δημιουργική σφραγίδα ,η αξιολόγηση και η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού δεν έχουν να κάνουν με το φύλλο ενός ανθρώπου αλλά με την προσωπικότητά του, τη μόρφωσή του, τις γνώσεις του και το μεράκι για αυτό που κάνει.

Εστιατόριο Evi Evane: 10 rue Guisarde, 75006 Paris, France. +33 1 43 54 97 86

– Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα που με την ίδια επιτυχία, να ασχολείται με τη γαστρονομία και να δημιουργεί συγχρόνως οικογένεια; Υποστηρίζετε την ιδέα του «όσα θέλουμε τα μπορούμε»; Υπήρξαν δυσκολίες και σημεία κομβικών επιλογών που η προσωπική σας ζωή ήρθε σε αντιπαράθεση με το πάθος για τη μαγειρική τέχνη;
Γεγονός είναι πως το επάγγελμα της σεφ δεν είναι συμβατό με τη μητρότητα όπως δυστυχώς και πολλά άλλα επαγγέλματα. Ευτυχώς εγώ είχα την «πολυτέλεια» συνειδητά και μεθοδευμένα τα πρώτα τρία χρόνια που τα αγόρια μου ήταν μωρά να αποφύγω δουλειές που απαιτούσαν νυχτερινή παρουσία.
Στην οικογένεια μου έχουν κατανοήσει και αποδεχτεί το πάθος μου για τη μαγειρική. Έχουν συμβιβαστεί με τις απουσίες μου, τα ατέλειωτα ταξίδια μου, την πολύωρη εργασία .Ξέρουν πως όλα αυτά είμαι εγώ. Όπως ξέρουν πως είναι η έμπνευση μου, πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτούς. Όλοι μας κάνουμε υποχωρήσεις αλλά προσπαθούμε να μένουμε «ακέραιοι».

– θα θέλαμε να σας παραθέσουμε κάποιες λέξεις και θα θέλαμε να μας πείτε την πρώτη σκέψη που κάνετε για κάθε μία από αυτές.

“Rue Guisarde”… Evi Εvane

«σάλα»… εστιατόριο

«πορτοκάλι»… πάπια με πορτοκάλι

«παράδοση»… πίτες

«κρίση»… Νεοέλληνας

– Μπαίνετε καθημερινά στα σπίτια όλων μας, μας μαθαίνετε τεχνικές και μας καθιστάτε φανατικούς σε γευστικά συμπλέγματα. Πως νιώθει κάποιος που γνωρίζει πως οι συνταγές του ντύνουν τα οικογενειακά τραπέζια και αποπνέουν ευχαρίστηση σε ιδιωτικές στιγμές;
Βρίσκομαι 6 χρόνια στην Ελληνική τηλεόραση και 4 χρόνια στη Γαλλική τηλεόραση. Έχω μοιραστεί χιλιάδες συνταγές με τους τηλεθεατές. Έχω ανακαλύψει πως πρόπερσι τα Χριστούγεννα το χοιρινό με πορτοκάλι ήταν το γιορτινό φαγητό σε πολλά σπίτια, πως τη φετινή πρωτοχρονιά η γεμιστή βασιλόπιτά μου, έκαψε καρδιές και πολλές νεαρούλες και νεαροί τη λάτρεψαν, έχω δει τα μελομακάρονα μου να φιγουράρουν σε επαρχιακό ζαχαροπλαστείο με το όνομά μου πάνω και συγκινήθηκα. Έχω λάβει τόσα μηνύματα για τις πίτες μου και τα μπιφτέκια μου που γεμίζω βιβλίο. Στη Γαλλία τα γιουβαρλάκια μου αυγολέμονο, οι γίγαντες πλακί και πολλά άλλα ελληνικά φαγάκια είχαν επιτυχία απρόσμενη.
Αισθάνομαι πως με τα φαγάκια μου, φίλοι έχουν προσφέρει, έχουν ερωτευτεί ,έχουν ταξιδέψει ,έχουν εκπαιδευτεί, έχουν μοιραστεί και η χαρά μου είναι μεγάλη, αυτή είναι η ανταμοιβή μου.
Όταν δε, μου λένε ότι η μαγειρική μου και εγώ είμαι το αγχολυτικό τους εκεί πια λιώνω. Η μαγειρική δεν είναι τέχνη μοναχική, αν δεν τη μοιραστείς την έχασες για πάντα.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αυτή και σας ευχόμαστε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και πάντα περιμένουμε για τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα σας με ανυπομονησία.

* Τα νέα της Chef Ντίνας Νικολάου, καθώς και πολλές από τις ευφάνταστες συνταγές της μπορείτε να δείτε στοwww.dinanikolaou.gr