Τα μύδια, όπως και τα στρείδια και οι πεταλίδες, ανήκουν στα πρώτα θαλάσσια ζώα που κατανάλωνε ο άνθρωπος, γιατί μπορούσε να τα μαζέψει εύκολα με τα χέρια.

Υπάρχουν πολλά είδη μυδιών που ζουν σε όλους σχεδόν τους ωκεανούς του πλανήτη. Τα μύδια εκτρέφονταν συστηματικά, από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, αλλά οι τεχνικές έχουν βέβαια βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα μύδια ανήκουν στα λεγόμενα φρούτα της θάλασσας.

Μπορεί σε ορισμένα μέρη να γίνεται ακόμη συλλογή «άγριων μυδιών», όμως τα μύδια που προέρχονται από καλλιέργειες είναι πιο δημοφιλή, καθώς είναι συνήθως μεγαλύτερα και πιο σαρκώδη, η παραγωγή τους και η ασφάλειά τους ελέγχεται και περιέχουν λιγότερη άμμο. Τα κυριότερα είδη μυδιών που καλλιεργούνται είναι τα μπλε μύδια της Μεσογείου, τα μπλε μύδια του Ατλαντικού και του Ειρηνικού και τα Ασιατικά πράσινα μύδια.

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα

1 κιλό μύδια με το όστρακο
2 κρεμμύδια κομμένα σε καρέ (200γρ.)
250 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα Brava
250 ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδος
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κούπα μάραθο ψιλοκομμένο
πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τα μύδια, τρίβοντάς τα με βούρτσα καθαρίσουμε τα κέλυφη. Αφαιρούμε το “γένι” (τούφα με σκληρές τρίχες, με τις οποίες το μύδι μένει προσκολλημένο στα βράχια), τραβώντας το προς το άνοιγμα. Παίρνουμε κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζουμε να απομακρύνουμε τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες. Μετά, τραβάμε δυνατά και προς τα έξω τον προ προσαγωγό του μυδιού δηλαδή, το σκληρό, ινώδες γένη και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Πετάμε όσα δεν έχουν καλή οσμή.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη σωτιέρα ή σε μεγάλο τηγάνι με καπάκι και ιδρώνουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε και το σκόρδο. Τότε προσθέτουμε τα μύδια, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε και το ζωμό, το μάραθο και τη μουστάρδα Brava. Κλείνουμε το καπάκι του σκεύους και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα και το ανθότυρο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να λιώσουν τα τυριά με τη βοήθεια του ατμού.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-