Χωρίς κατηγορία

Μπριάμ ή τουρλού

Σοφαγάδα ή συμπεθεριό ή τουρλού ή μπριάμ είναι οι ονομασίες του σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ρατατούιγ στη Γαλλία και φαντάζομαι πως θα έχει πολλές άλλες ονομασίες ανά την υφήλιο που δεν τις γνωρίζουμε, αφού το πιάτο αυτό γίνεται με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Προτιμώ μακράν την Κρητική ονομασία «συμπεθεριό»… γιατί τα λαχανικά στο πιάτο συγγενεύουν όπως συνηθίζουν να λένε. Πάντοτε εξ αγχιστείας φαντάζομαι.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για να έχουμε το τέλειο μελωμένο μπριάμ; Το μπριάμ εκείνο που τα λαχανικά ξεχωρίζουν στην υφή και στη γεύση και δεν απομονώνουν την έντασή τους σε αυτή του υπέρμετρου ελαιόλαδου. Πρώτα από όλα είναι το κόψιμό τους. Είναι γεγονός πως τα λαχανικά δεν μαγειρεύονται όλα στον ίδιο χρόνο. Άρα, για να φέρουμε στα ίσια το «συμπεθεριό» στο ταψί πρέπει να κοπούν ανάλογα με το χρόνο που χρειάζονται να ψηθούν. Αυτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο κόβονται μικρότερα, ενώ αυτά που μαγειρεύονται αμέσως κόβονται μεγαλύτερα. Έτσι στο τέλος μπορούμε να καταλάβουμε στον ουρανίσκο όλη αυτή τη μαγική γεύση των λαχανικών με τη σάλτσα ντομάτας… Εμείς θα φτιάξουμε σήμερα το μπριάμ προσθέτοντας περισσότερη γευστική ένταση χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά. Δοκιμάστε το, είμαι σίγουρη πως θα σας μείνει αξέχαστο!

Καταγωγή: Μεσόγειος | Προετοιμασία: 25 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικα
650γρ. κολοκύθια (κόβονται σε μεγάλα κομμάτια 1-1.5εκ.)
450γρ. μελιτζάνες (κόβονται σε μεγάλα κομμάτια 1-1.5εκ.)
500γρ. πατάτες (κόβονται σε μικρούς κύβους 0,5εκ.)
200γρ. κρεμμύδι ξερό, (κομμένο σε χοντρές ροδέλες 0,5εκ.)
250γρ. καρότα, , κόβονται σε μικρούς κύβους 0,5εκ.
100γρ. πιπεριά κόκκινη και 100γρ. κίτρινη (κόβονται σε μέτριες ροδέλες και μετά σε κομμάτια του 1εκ.)
350γρ. κουνουπίδι, (σε μέτριες φέτες 0,5εκ.)
180γρ. πράσο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά και ½ κ.γ. γαρύφαλλο
3 κ.σ. περίπου ρίγανη φρέσκια ή 1 κ.σ. αποξηραμένη
6-7 ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
400γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
2 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες.
100 ml ελαιόλαδο
250ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.γ. ζάχαρη

Διαδικασία 
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες αφού τις κόψουμε σε σουρωτήρι, αφού τις αλατίσετε για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε μια ποσότητα ελαιόλαδου σε φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά με την εξής σειρά: πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, κουνουπίδι, πιπεριά και τέλος τις μελιτζάνες. Βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο ταψί ή στη γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε για το φούρνο. Τα λαχανικά σε αυτό το στάδιο δεν είναι έτοιμα. Απλά έχουν σοταριστεί τόσο ώστε να αποκτήσουν μια ελαφριά κρούστα εξωτερικά.
Ανακατεύετε σε μπολ τις ντομάτες, χυμό και φρέσκες με το βασιλικό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το κρασί και το υπόλοιπο λάδι. Επίσης ψιλοκόβουμε το πράσο και το προσθέτουμε στο μείγμα καθώς και την πάπρικα και τη ρίγανη. Στρώνουμε σε ταψί τα σοταρισμένα λαχανικά και τα περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας. Αν χρησιμοποιούμε γάστρα απλά σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C. Διαφορετικά αν χρησιμοποιούμε ταψί θα πρέπει να το κλείσουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Θα ψήσουμε για περίπου 1 ώρα, όπου τα 35 πρώτα λεπτά το ταψί ή η γάστρα θα είναι σκεπασμένα, ενώ ξεσκεπάζουμε στο τέλος για να τραγανίσουν λίγο οι άκρες των λαχανικών. Απολαμβάνουμε με λίγο τυρί φέτα και ζεστό ψωμί… αποθέωση!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-