Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παστά ψάρια στο εδεσματολόγιο πολλών περιοχών.

Τα σκήπτρα στο πλήθος των συνταγών με μπακαλιάρο λέγεται ότι κρατούν η Πορτογαλία και η Ισπανία γιατί το εμπόριό του ελεγχόταν για αιώνες από τις χώρες αυτές και είχε ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή τους. Η ίδια η λέξη μπακαλιάρος έχει πορτογαλική προέλευση (bacalhau).

Καθώς πλησιάζει το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, όλη η χώρα μυρίζει μπακαλιάρο Τηγανητό, πλακί, με χόρτα, με κόκκινη σάλτσα ή με σκορδάτη σάλτσα (η μυρωδιά της απαραίτητης σκορδαλιάς εμφανίζεται τις επόμενες ώρες και…κρατάει). Το έθιμο δεν κρύβει κάποιο μυστήριο, απλώς η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η μία από τις δύο της Σαρακοστής, που η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Πάμε λοιπόν σήμερα να φτιάξουμε μπακαλιάρο πλακί.

Καταγωγή: Μεσογειακό | Προετοιμασία: 10 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες:

Υλικα

600γρ φιλέτα μπακαλιάρος. (Γϊνεται εξαιρετικό πιάτο και με γλώσσα ψάρι)
Αλάτι
Πιπέρι
λεμόνια
½ κιλό πατάτες
3 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες
1 μικρή ρίζα μάραθου (φινόκιο)
3 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 πρέζα κουρκουμά
Λίγο βούτυρο

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου ή της γλώσσας (τον μπακαλιάρο που είναι παστός πρέπει πρώτα να τον ξαλμυρίσουμε) τα περιχύνουμε με χυμό από λεμόνι και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και τα κρεμμύδια.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και στρώνουμε εναλλάξ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ¼ ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC για 25-30 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και απλώνουμε τα φιλέτα ψαριού πάνω από τις ψημένες πατάτες. Κόβουμε σε καρεδάκια τις ντομάτες και τρίβουμε τη ρίζα μάραθου και τα προσθέτουμε στο ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, τον χυμό ενός λεμονιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον κουρκουμά και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στα ψάρια. Πασπαλίζουμε με λίγο μαιντανό και ψήνουμε στον φόύρνο στους 200οC για άλλα 15 – 20 λεπτά.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-