Προσπαθείς να κρατήσεις μέσα από μια μεγάλη εισπνοή όλη τη γλύκα τους και ανυπομονείς να δοκιμάσεις. Η μάχη δίνεται πολλές φορές πριν να κρυώσουν, ανάμεσα στα δάχτυλα που προσπαθούν να αποκόψουν ένα κομμάτι και σε απανωτά φυσήματα ώστε να αντέξει το στόμα τη ζέστη τους… Ελάτε να φτιάξουμε νόστιμα μουστοκούλουρα, αφράτα και μαλακά που θα αρέσουν πολύ στα παιδιά μας.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 10-12 λεπτά, ανάλογα το φούρνο | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: 50τεμάχια μεγάλα ή 60 μικρότερα

Υλικα
520 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
350 γρ. πετιμέζι
250 γρ. χυμό & το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
80 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
100 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. σόδα
1 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, αλάτι
2 κ.σ. κονιάκ
μία πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
150 γρ. λευκή σοκολάτα σε σταγόνες ή πλάκα ψιλοκομμμένη
Λίγη κανέλλα
Διαδικασία 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλες τις σκόνες τις συνταγής σε αυτό, ενώ σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υγρά. (προτιμώ τα μουστοκούλουρα να μην είναι πολύ γλυκά, όποιος όμως είναι οπαδός της πιο γλυκιάς γεύσης προσθέτει 80 γρ. ζάχαρη). Προσθέτουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι το μείγμα του αλευριού στα υγρά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Η ζύμη αυτή δεν πλάθεται με τα χέρια. Έχει την υφή ενός πιο παχύρευστου χυλού. Θα χρειαστούμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής το οποίο και γεμίζουμε. Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε κόλλα ψησίματος και δημιουργούμε στρογγυλά σχήματα με τη ζύμη μας. Προσοχή χρειάζεται απόσταση μεταξύ τους γιατί στο φούρνο θα φουσκώσουν πολύ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο – 180ο (ανάλογα το φούρνο μας) για 10-12 ‘. Προσοχή «αρπάζουν» πολύ εύκολα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Εν τω μεταξύ σε bain marie λιώνουμε τη σοκολάτα μας και δημιουργούμε σχήματα στη φουσκωμένη επιφάνεια των κουλουριών.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-