Είναι κάποια αρώματα και γεύσεις που μένουν ανεξίτηλα όσος χρόνος και αν περάσει. Η νοσταλγική διάθεση που με κατέκλυσε –εκτός από το Amsterdam – είναι για την υπέροχη μηλόπιτα που έτρωγα όσο ζούσα εκεί, την οποία όποτε τη θυμάμαι υγραίνονται οι σιελογόνοι αδένες επικίνδυνα.

Η συνταγή που μου είχε δώσει η αγαπητή Beatrice, ολλανδέζα φίλη που ισχυριζόταν πως η συνταγή της είναι εκείνη που τρώμε στο winkel 43, ήταν για χρόνια ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου εξαφανισμένη. Όταν πριν λίγο καιρό ο νόμος της βαρύτητας έκανε το θαύμα του και το μαγικό χαρτάκι ξέφυγε από το πιάσιμο του βιβλιού και έπεσε στο πάτωμα, η χαρά μου ήταν μεγάλη. Αναγνώρισα αμέσως το γραφικό χαρακτήρα της φίλης μου και αποφάσισα μετά από τόσο καιρό να δοκιμάσω να φτιάξω τη μηλόπιτα και να δω αν μου θυμίζει εκείνη του café winkel 43. Έφτιαξα, κρύωσε, δοκίμασα και ενθουσιάστηκα… ναι! Είχα πετύχει την υφή, τη γεύση και το άρωμα της εξαιρετικής αυτής μηλόπιτας!!!! Μόνο το Amsterdam έλειπε…Δοκιμάστε τη με λίγο σαντιγί, είναι απίθανη!!!!

Καταγωγή: Διεθνές | Προετοιμασία: 30΄ |Αναμονή: 30′ |Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20′ περίπου | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για φόρμα στρογγυλή στα 28-30εκ.

Υλικα Για τη ζύμη
225 γρ. βούτυρο κρύο, προτιμούμε με 84% λιπαρά ή παραπάνω και το κόβουμε σε κύβους μικρούς.
90γρ. ζάχαρη καστανή
90γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400γρ. αλεύρι μαλακό
250γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
Για τη γέμιση
850 γρ. μήλα Ζαγοράς (καθαρισμένα σε κύβους)
450γρ. μήλα πράσινα Smith (καθαρισμένα σε κύβους)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λάιμ + χυμό από 1 λάιμ
80γρ. ζάχαρη καστανή
½ κ.γ. από κάθε μπαχαρικό, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα
50γρ. Brandy
150γρ. Σταφίδες
2κ.γ. κορν φλάουρ
Σαντιγί για το σερβίρισμα
200γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
50γρ. άχνη ζάχαρη

TipΤο ζύμωμα της ζύμης που θα χρειαστούμε μπορεί να γίνει και στο χέρι, είναι λίγο κουραστικό αλλά γίνεται στην περίπτωση που δεν έχουμε μίξερ. Στον κάδο του μίξερ, με το εξάρτημα φουέ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Διαδικασία Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάζουμε τον γάτζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αμύγδαλο σταδιακά (ενώ χτυπάμε) και το αλάτι. Όταν έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα, τότε το μίγμα είναι έτοιμο. Κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε το ψυγείο να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε κομμάτια – κύβους περίπου 1 εκ. Βάζουμε στο Multi μια μικρή ποσότητα των κύβων μήλου, περίπου 200γρ. και προσθέτουμε τη χυμό & ξύσμα των λεμονιών, το brandy, τη ζάχαρη, το κορν φλαουρ και τα μπαχαρικά. Πολτοποιούμε το μίγμα που στην τελική του μορφή είναι παχύρευστο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα μήλα της συνταγής. Τότε ρίχνοουμε και τις σταφίδες και αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε τον πάτο της φόρμας και τοποθετούμε κόλλα ψησίματος που την έχουμε κόψει στο σχήμα της φόρμας. Παίρνουμε περίπου τα 2/3 της ζύμης και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο κόλλες ψησίματος. (Πάνω και κάτω από τη ζύμη). Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα στις δύο κόλλες ψησίματος με τον πλάστη. Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα και διορθώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε και στρώνουμε τη γέμιση πιέζοντας αρκετά για να μην δημιουργηθούν κενά. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης με τον ίδιο τρόπο και καλύπτουμε την επιφάνεια.
*Αν θέλουμε να έχει σκούρο χρώμα η μηλόπιτά μας, σε αυτό το στάδιο λιώνουμε λίγο βούτυρο με μαύρη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη.
Ψήνουμε στους 170ο C (Πάντα ανάλογα το φούρνο μας) για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά. Η επιφάνεια πρέπει να σκληρύνει και να τραγανήσει. Βγάζουμε την μηλόπιτα από το φούρνο και πριν την ξεφορμάρουμε ή την κόψουμε πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ώστε να μπορεί να κοπεί σε κομμάτια…
Για το σερβίρισμα φτιάχνουμε και τη σπιτική σαντιγί πολύ εύκολα. Παγώνουμε τον κάδο του μίξερ ή το μπολ που θα χτυπήσουμε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε την κρέμα με την ζάχαρη ώσπου να δημιουργηθούν αφράτες κορφές. Ξέρω πως θα σας μείνει αξέχαστη η μηλόπιτα αυτή. Καλό μας χειμώνα!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-