ΓΛΥΚΑ

Μελομακάρονα

Θυμάμαι τη μητέρα μου να ψάχνει τις συνταγές από τις φίλες και να δοκιμάζουμε ποια θα ήταν η καλύτερη για να φτιάξουμε κάθε τέτοια εποχή τα σιροπιαστά αυτά γλυκίσματα.

Με τα χρόνια και μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα στη συνταγή αυτή που το μόνο σίγουρο είναι πως θα πετύχει 100%. Μάλιστα υποστηρίζω πως είναι από τα παραδοσιακά γλυκά που το μυστικό κρύβεται στον τρόπο και λιγότερο στη δοσολογία που πάνω κάτω είναι περίπου η ίδια σε όλες τις συνταγές για μελομακάρονα.

Καταγωγή: Ελλάδα | Προετοιμασία: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο | Μερίδες: για 100 τμχ. μπουκίτσες ή 80 τμχ. κανονικό μέγεθος ή 50 τμχ. μεγάλο μέγεθος

Υλικα
Υλικά για τη ζύμη
1450 γρ. αλεύρι μαλακό
700 ml ελαιόλαδο (3 ποτήρια)
380gr. Ζάχαρη κρυσταλλική (1 ½ ποτήρι)
250 ml χυμός πορτοκάλι (250ml)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 ½ κ.γ. σόδα μαγειρική σε σκόνη
1 ½ κ .γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ.σ. μέλι
Υλικά για το συρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρι μέλι
2 ξυλάκια κανέλλας
6 γαρύφαλλα ολόκληρα
Χυμός 1 λεμόνι
Υλικά για το πασπάλισμα
150γρ. Καρύδια κοπανισμένα
2 φακελάκια σουσάμι
1 κ.γ. κανέλα
Διαδικασία 
Τιp: με ποια διαδικασία θα ξεκινήσουμε εξαρτάται από ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε τελικά για το μέλωμα στο τέλος. Δηλαδή αν επιλέξουμε να είναι τα μελομακάρονα ζεστά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το σιρόπι που θα πρέπει να είναι κρύο. Αν επιλέξουμε το αντίστροφο ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε το λάδι χλιαρό στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε. Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε για λίγα λεπτά. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και υγρά της συνταγής της ζύμης, εκτός από το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα. Ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι στο μπολ και αναμιγνύουμε καλά. προσθέτουμε στο χυμό πορτοκάλι τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουτάλι
(Tip: προσοχή! Πάνω από το μπολ με το μείγμα, γιατί θα αρχίσει να αφρίζει και θα ξεχυθεί μέσα). Βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ομοιόμορφη μαλακή εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μισό μέγεθος από αυτό που θέλουμε γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν. Τοποθετούμε στο φούρνο.
Tip: για κανονικό μέγεθος θέλουμε 18 λεπτά στους 180ο με αέρα και κάτω αντίσταση. Για μεγάλα μελομακάρονα θέλουμε 20 λεπτά και για μπουκίτσες θέλουμε 15 λεπτά. Και στις τρεις περιπτώσεις όταν βγουν από το φούρνο θα είναι μαλακά και όσο κρυώνουν θα γίνουν τραγανά. Μην τα ψήσετε περισσότερο γιατί θα ξεραθούν και δε θα μελώσουν σωστά στο τέλος. Ψήνουμε όλα τα μελομακάρονα σε δόσεις, γιατί είναι αρκετά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά και για άλλα 5 μαζί με το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι για να μείνει ζεστό.
Tip: εάν το σιρόπι μας κρυώσει το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να είναι χλιαρό προς ζεστό. Μελώνουμε τα μελομακάρονα ρίχνοντας 5 κάθε φορά στην κατσαρόλα και όχι περισσότερα, αφήνοντάς τα μισό λεπτό και αφαιρώντας τα με τρυπητή κουτάλα. Τέλος πασπαλίζουμε με καρύδι και σουσάμι.
Χρόνια πολλά!

————————————————————————————————————————————————————————————————————-