Η “Solanum Melongena”, ευρύτερα γνωστή ως μελιτζάνα, είναι ένα πολυετές φυτό, που στη βοτανολογία μάλιστα κατατάσσεται στα φρούτα και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών. Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα, την 2η περίπου χιλιετία προ Χριστού στις περιοχές της Ασίας, με του βοτανολόγους να υποστηρίζουν ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και στη συνέχεια στην Κίνα.

Η έλευσή της στην Ευρώπη έγινε ατά πάσα πιθανότητα μέσω των Αραβικών χωρών, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφτασε τον 12ο με 14ο αιώνα.
Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρει η μελιτζάνα να κάνει την είσοδο της στην ευρωπαϊκή κουζίνα, καθώς η πικρή της γεύση απέτρεπε του Ευρωπαίους από το να την εντάξουν στις διατροφικές τους συνήθειες. Αρχικά μάλιστα, η καλλιέργεια της περιορίστηκε για διακοσμητική και μόνο χρήση.
Πλέον, και ειδικά στις μεσογειακές χώρες, αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας. Μια ελαφριά καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, με γεμάτη γεύση και πολλά αρώματα. Εύκολη στην παρασκευή, συνοδεύεται εύκολα από μια φέτα φρέσκο ζεστό ψωμί.

Μεσόγειος | Χρόνος μαγειρέματος: 30′ | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικα 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 800-900γρ.
60ml ελαιόλαδο
60 gr. γιαούρτι
2 κ.σ. ξίδι από μήλο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένο σε φετούλες
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. πετιμέζι ή 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. μαγιονέζα
50γρ. σταφίδα
50 ml λευκό ξηρό κρασί
60 γρ. καρύδια κοπανισμένα
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 φυλλαράκια μέντας

Διαδικασία Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με το κρασί για να φουσκώσουν. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες γύρω-γύρω και βαθιά, τοποθετώντας στα ανοίγματα τις φετούλες σκόρδου. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες και ψήνουμε στο γκριλ στους 200ο για περίπου 30΄ στη μεσαία σχάρα μέχρι να μαλακώσουν.

Βγάζουμε από το φούρνο και κλείνουμε τις μελιτζάνες όσο είναι ζεστές, σε μια σακούλα κουζίνας ώστε να ιδρώσουν για 15΄. Αφαιρούμε το σκόρδο και ξεφλουδίζουμε με ευκολία. Αφαιρούμε τους σπόρους και πολτοποιούμε στο multi μαζί με το ελαιόλαδο, το μαϊντανό και τη μέντα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον πολτό με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε σταδιακά δοκιμάζοντας . Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για μισή ώρα και σερβίρουμε.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-